Aj otec môže poberať materské

Rodičia sa môžu pri starostlivosti o dieťa vystriedať. Zákon umožňuje, aby najprv poberala dávku materské matka dieťaťa a následne aj jeho otec.

20.04.2019 08:00
otec, otcovia, deti, materská Foto:
Nárok na materské otcovi vznikne, ak prevezme dieťa do starostlivosti počas trvania nemocenského poistenia alebo po jeho zániku v 7-dňovej ochrannej lehote.
debata

Matka zvyčajne nastupuje na materskú dovolenku a začína poberať materské šesť až osem týždňov pred očakávaným dňom pôrodu. Poberať materské pritom môže 34 týždňov. Ak ide o osamelú matku, môže materské dostávať 37 týždňov. A v prípade, že sa niekomu narodilo dve alebo viac detí, má nárok na materské počas 43 týždňov.

Výška materského dosahuje 75 percent vymeriavacieho základu. V praxi to znamená, že žena dostane približne 75 percent svojej hrubej mzdy, čo je približne rovnaká suma, aký bol jej čistý príjem pred nástupom na materskú. V niektorých prípadoch môže byť materské dokonca aj mierne vyššia, ako bol predchádzajúci čistý zárobok.

„Mechanizmus výpočtu dávky materské je u otca rovnaký ako u matky,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Aj on tak dostane 75 percent svojho doterajšieho hrubého platu. „Otec má nárok na výplatu materského 28 týždňov odo dňa prevzatia dieťaťa do starostlivosti, najviac však do troch rokov veku dieťaťa,“ dodal Višváder. V minulom roku Sociálna poisťovňa priznala dávku materské viac ako 13-tisíc otcom.

Otec môže prebrať starostlivosť o dieťa a začať poberať materské najskôr šesť týždňov po pôrode. V prípade, že by sa matka nemohla starať o dieťa zo zdravotných dôvodov a otec by preto musel prevziať dieťa do starostlivosti skôr, môže skôr začať poberať aj materské. Základnou podmienkou na získanie dávky materské je existencia nemocenského poistenia. Otec musí dieťa prevziať do starostlivosti počas trvania nemocenského poistenia alebo po jeho zániku v 7-dňovej ochrannej lehote. Zároveň musí splniť podmienku, že v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti bol nemocensky poistený aspoň 270 dní.

Od tohto roku zároveň platí, že matka i otec môžu poberať materské súčasne. Nie však na to isté dieťa. Je to výhodné pre rodiny, ktorým sa krátko po sebe narodia dve deti. Otec môže prebrať do starostlivosti staršie dieťa a poberať naň materské, matka zase môže poberať materské na mladšie dieťa.

Sociálna poisťovňa zaznamenala aj prípady, keď otec prevzal dieťa do starostlivosti len na papieri, no v skutočnosti naďalej pracoval tak ako doteraz a o dieťa sa naďalej starala len matka. Takýmto spôsobom si totiž chceli zvýšiť svoj príjem. Zákon síce v prípade zamestnancov neumožňuje, aby otec počas poberania materského naďalej pracoval na tú istú zmluvu ako predtým, no umožňuje, aby mal iný pracovný pomer než ten, z ktorého poberá materské. V praxi sa tak stáva, že niektorí ľudia uzatvoria so svojím zamestnávateľom dohodu o vykonaní práce a pracujú rovnako ako predtým.

Aké podmienky musí spĺňať otec, ak chce získať materské

  1. Nárok na materské otcovi vznikne, ak prevezme dieťa do starostlivosti počas trvania nemocenského poistenia alebo po jeho zániku v 7-dňovej ochrannej lehote.
  2. V posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti bol otec nemocensky poistený najmenej 270 dní. Zohľadňuje sa teda obdobie pred dňom prevzatia dieťaťa do starostlivosti.
  3. Otec, ktorý je zamestnancom, nesmie dosahovať vymeriavací základ (poberať mzdu) z toho nemocenského poistenia, z ktorého si uplatnil nárok na materské.
  4. Ak je povinne nemocensky poistenou samostatne zárobkovo činnou osobou alebo dobrovoľne nemocensky poistenou osobou, musí mať aj zaplatené poistné na nemocenské poistenie včas a v správnej výške.
  5. Podmienkou tiež je, že otec sa po prevzatí dieťaťa o toto dieťa stará.
  6. Matka dieťaťa zároveň nesmie poberať materské na to isté dieťa alebo rodičovský príspevok z úradu práce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otec #materská #materská dávka