Pozor na podvodníkov. Vymáhajú nedoplatky na poistnom

Sociálna poisťovňa upozorňuje na podvodníkov: prípady podvodného vymáhania nedoplatkov sa množia.

27.03.2019 15:57
sociálna poisťovňa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Sociálna poisťovňa vyzýva poistencov, aby pri doručení zásielky o vymáhaní nedoplatku poistného, boli pozorní a nedali sa oklamať podvodníkmi. Prípad, o podvodnom vymáhaní poistného firmou Eltix Economy, s.r.o., o ktorom už informovala, nie je jediný. Podobné pokusy o podvod už hlásia viaceré pobočky Sociálnej poisťovne.

Princíp podvodu je v týchto prípadoch podobný: Firma, ktorá je poistencovi neznáma, mu zašle upozornenie v listovej podobe o tom, že má uhradiť svoj nedoplatok v Sociálnej poisťovni. Informáciu o dlhu čerpá zo zoznamu dlžníkov, ktorý je zverejnený na webovej stránke Sociálnej poisťovne, preto upozornenie pôsobí dôveryhodne. Dlh, ktorý firma žiada zaplatiť ešte navýši o určitú sumu (penále) a žiada ho zaplatiť na číslo účtu, ktoré však nepatrí Sociálnej poisťovni. V liste je priložená aj faktúra na navýšenú sumu so splatnosťou v krátkom čase.

Sociálna poisťovňa vyzýva poistencov, aby v takýchto prípadoch a pri akýchkoľvek iných pochybnostiach si overili vymáhanie dlhu. Môžu tak urobiť osobne, v ktorejkoľvek pobočke alebo telefonicky prostredníctvom Informačno-poradenského centra Sociálnej poisťovne.

Sociálna poisťovňa vymáha dlžné poistné a penále tromi spôsobmi: v tzv. správnom konaní, prostredníctvom mandátnej správy alebo exekútora, avšak vždy až po tom, ako dlžníka najskôr vyzve na uhradenie dlhu písomne originálnym rozhodnutím. Voči nemu sa dlžník môže do 15 dní odvolať. Dôležité je pritom vedieť, že Sociálna poisťovňa, ústredie i všetky pobočky majú účty otvorené výlučne v Štátnej pokladnici s kódom banky 8180.

Zaradenie do zoznamu dlžníkov Sociálnej poisťovne si poistenec rýchlo preveríte na webe poisťovne v Zozname dlžníkov.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #podvodníci #poistné #nedoplatky