Aké najčastejšie chyby sa vyskytujú pri darovaní 2 % dane

Pomôžeme vám vyvarovať sa tých najväčších chýb.

16.03.2019 08:00
počítanie, dohoda, zmluva Foto:
Jednou z chýb je keď daňovník nesprávne vyčísli sumu % podielu dane.
debata

1. Daňovník podá Vyhlásenie a Potvrdenie o zaplatení dane na starých, už neplatných vzoroch.

2. K samostatnému Vyhláseniu nepredloží daňovník Potvrdenie o zaplatení dane, ktoré musí byť prílohou Vyhlásenia.

3. Darca nesprávne vyplní „Dátum zaplatenia dane“ (r. 14 v samostatnom vyhlásení). Ten musí byť vyplnený v zmysle poznámky pre vyplnenie tohto riadku vyhlásenia.

4. Nesprávne vyplní IČO prijímateľa v samostatnom vyhlásení. IČO prijímateľa sa zarovnáva sprava a ak obsahuje menej ako 12 číslic, nepoužité polia ostávajú prázdne. Do položky IČO sa vpisujú len číselné znaky zhodné s tými, ktoré sú uvedené v zozname prijímateľov Notárskej komory. Nevpisujú sa teda žiadne iné znaky, ako napr. lomka a pod.

5. Prijímateľ sa nenachádza v aktuálnom zozname prijímateľov pre daný rok. Daňovník (poskytovateľ) môže vo vyhlásení uviesť len prijímateľa, ktorý sa nachádza v aktuálnom zozname Notárskej komory SR. V prípade, že nebude vo vyhlásení uvedený aktuálny prijímateľ, zaniká daňovníkovi priamo zo zákona nárok na poukázanie % podielu zaplatenej dane ním určenému prijímateľovi.

6. Daňovník nečitateľne vyplní Vyhlásenie.

7. Nesprávne uvedie identifikačné a adresné údaje poskytovateľa a identifikačné a adresné údaje prijímateľa.

8. Darca nedodrží termín podania. Daňové priznanie, ktoré obsahuje Vyhlásenie, musí byť podané v zákonnej, resp. predĺženej lehote na podanie daňového priznania a samostatné Vyhlásenie v lehote do 30. 4. 2019.

9. Daňovník nesprávne vyčísli sumu % podielu dane.

10. Nepredloží Potvrdenie o dobrovoľníckej činnosti. Ak totiž chcete poukázať až 3 % zaplatenej dane, musíte predložiť správcovi dane spolu s Vyhlásením aj písomné Potvrdenie o dobrovoľníckej činnosti, ktorým potvrdíte, že v zdaňovacom období, ktorého sa vyhlásenie týka, ste vykonávali dobrovoľnícku činnosť počas najmenej 40 hodín.

Zdroj: Finančná správa

Ďalšie informácie nájdete na Dve percentá

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #príspevok #2% dane #dve percentá