Otázky a odpovede k daniam pre prenajímateľov

Akú časť skutočných výdavkov si možno dať do nákladov?

08.03.2019 08:00
dom, kľúč Foto:
Ak má niekto príjem z prenájmu, musí sám podať daňové priznanie.
debata

Prenajímatelia

1. Aké daňové priznanie podávajú prenajímatelia?

Každý, kto prenajíma byt, je povinný podať daňové priznanie typu B. V daňovom priznaní sa príjmy i výdavky z prenájmu uvedú do tabuľky č. 1 do riadku 11. Toto daňové priznanie podajú aj ľudia, ktorí boli zamestnaní a zároveň prenajímali byt. Príjmy zo zamestnania v takom prípade uvedú v piatom oddiele do riadku 38.

2. Do akej sumy je príjem z prenájmu oslobodený od dane?

Na príjem z prenájmu si za minulý rok možno uplatniť nezdaniteľnú časť vo výške 500 eur. Do daňového priznania sa uvádza len suma, ktorá presiahne túto sumu. Aj v prípade, ak niekto prenajíma viacero nehnuteľností, má nárok len na jednu nezdaniteľnú sumu.

3. Môžu si manželia príjem z prenájmu rozdeliť?

V prípade, že byt prenajímajú manželia, ktorí ho vlastnia v bezpodielovom spoluvlastníctve, môžu si tento príjem rozdeliť podľa vzájomnej dohody. Obaja tak môžu využiť oslobodenie od dane do výšky 500 eur ročne. Podmienkou je, že obaja manželia sú uvedení na nájomnej zmluve a obidvaja musia byť takisto zaregistrovaní na daňovom úrade ako prenajímatelia. Príjem si v takom prípade môžu rozdeliť napríklad tak, že jeden z manželov nemusí podávať daňové priznanie vôbec.

4. Čo všetko možno zahrnúť do výdavkov?

Rovnako ako pri živnosti si možno aj pri prenájme do výdavkov zahrnúť všetky náklady, ktoré slúžia na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov. Ak byt nie je zaradený v obchodnom majetku, výdavkom sú predovšetkým platby za energie. Ak je byt zaradený v obchodnom majetku, možno si formou odpisov odrátať samotnú kúpnu cenu nehnuteľnosti, ďalej poistenie, daň z nehnuteľnosti či výdavky na rekonštrukciu. Do nákladov možno zahrnúť aj výdavky na hľadanie nájomníkov.

5. Môžu prenajímatelia využiť paušálne výdavky?

Prenajímatelia nemajú nárok na paušálne výdavky. Odpočítať si môžu len skutočne vynaložené výdavky, ktoré sú riadne zaúčtované alebo zapísané v daňovej evidencii.

6. Ako sa vypočíta daň pri prenájme?

Prenajímatelia si vypočítajú daň zo zisku, ktorý dosiahli. Najprv si z hrubého príjmu odpočítajú nezdaniteľnú časť vo výške 500 eur. Potom si z tejto sumy odrátajú výdavky. Tieto výdavky však musia zmenšiť v rovnakom pomere, ako sa im vďaka nezdaniteľnej sume znížil príjem. Po odpočítaní výdavkov im zostane základ dane, z ktorého vypočítajú 19-percentnú daň.

7. Môžu si prenajímatelia odpočítať nezdaniteľnú časť základu dane?

Nezdaniteľné minimum si možno uplatniť len na takzvané aktívne príjmy, medzi ktoré sa počíta zárobok zo zamestnania či zo živnosti. Keďže prenájom patrí medzi pasívne príjmy, nemožno si na tento príjem uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane.

8. Kedy nemusia dôchodcovia platiť daň z prenájmu?

Dôchodcovia, ktorí nemajú iný príjem, nemusia platiť daň, ak z prenájmu zarobia menej ako polovicu nezdaniteľnej časti základu dane. To znamená, že ak im po odpočítaní nezdaniteľnej sumy vo výške 500 eur zostane najviac 1 915,01 eura, nemusia vôbec svoj príjem zdaniť. V prípade, že tento byt prenajímajú manželia, ktorí ho vlastnia v bezpodielovom spoluvlastníctve, môžu si príjem rozdeliť a každý z nich si tak uplatní nezdaniteľnú sumu pri prenájme a takisto oslobodenie od dane do výšky 1 915,01 eura. To znamená, že manželia dôchodcovia neplatia daň vtedy, ak za rok na prenájme zarobia menej ako 4 830,02 eura. Ak zarobia viac, môžu si príjem rozdeliť v takom pomere, že jeden z nich zarobí 2 415,01 eura a nebude tak musieť vôbec platiť daň a druhý si zo zvyšnej sumy odpočíta 500 eur a zo zvyšku zaplatí daň. Je to pre nich výhodnejšie, ako keby si príjem rozdelili na polovicu.

9. Môže prenajímateľ požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie?

Ak má niekto príjem z prenájmu, musí sám podať daňové priznanie. Zamestnávateľ by zaňho mohol spraviť ročné zúčtovanie len vtedy, ak by príjem z prenájmu bol nižší ako 500 eur, to znamená, že by sa vôbec nezdaňoval.

10. Akú časť skutočných výdavkov si možno dať do nákladov?

Prenajímatelia si musia výdavky z prenájmu znížiť rovnako, ako si znížili príjmy z prenájmu vďaka odpočítaniu nezdaniteľnej sumy 500 eur. Ak napríklad niekto uvedie vďaka odpočítaniu 500 eur v daňovom priznaní len 80 percent svojich celkových príjmov z prenájmu, môže v ňom takisto uviesť len 80 percent z celkových výdavkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daňové priznanie #prenajímateľ