Hendikepovaným ľuďom pomáhajú rôzne výhody a zľavy

Ťažko zdravotne postihnutých ľudí a invalidných dôchodcov pribúda. Zdravotné problémy či rôzne sociálne znevýhodnenia trápia viac ako pol milióna Slovákov. Na zmiernenie ich problémov im štát pomáha viacerými príspevkami, ušetriť môžu na daniach či cestovnom. Môžu získať aj výhodný úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania.

06.03.2019 06:00
zdravotné postihnutie, dieťa, ŤZP Foto:
Štátny fond rozvoja bývania poskytuje podporu hendikepovaným ľuďom vo forme úveru.
debata

„Zdravotne znevýhodnení ľudia sú často odkázaní na pomocnú ruku. Ide totiž o ľudí, ktorí majú dlhodobé fyzické, duševné, mentálne alebo zmyslové postihnutie, ktoré v interakcii s rôznymi prekážkami môže brániť ich plnému a účinnému zapojeniu sa do spoločnosti na rovnoprávnom základe s ostatnými,“ vraví Dušan Piršel, riaditeľ Inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu občanov so ZP.

A aj keď príspevky nevyriešia problémy zdravotne postihnutých ľudí, aspoň trochu pomôžu. Ušetriť môžu na daniach, správnych poplatkoch, cestovnom, vzťahujú sa na nich maximá na doplatky za lieky a aj oslobodenie od koncesionárskych poplatkov.

Pokiaľ ide o príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, môže o ne žiadať každý, kto je držiteľom preukazu osoby s ŤZP. Ten je možné vybaviť si na miestne príslušnom úrade práce. Jeho vydaniu predchádza posúdenie funkčnej poruchy hendikepovaného občana.

Zdravotne postihnutí a invalidní občania sú zákonom chránení aj pokiaľ ide o ich zamestnávanie. Majú však oveľa menej príležitostí zamestnať sa ako zdraví jedinci. Na zlepšenie ich pracovných možností slúžia viaceré príspevky na podporu zamestnávania týchto občanov alebo na začatie ich samostatného podnikania.

Štátny fond rozvoja bývania poskytuje podporu hendikepovaným ľuďom vo forme úveru. Podporu je možné poskytnúť na výstavbu bytu vrátane bytu získaného nadstavbou, prístavbou, dostavbou prípadne prestavbou nebytového priestoru v bytovom dome, v rodinnom dome alebo v polyfunkčnom dome, kúpu bytu, pričom podlahová plocha bytu v bytovom dome alebo v polyfunkčnom dome nemôže prevýšiť 80 m², v rodinnom dome prislúchajúca k jednému bytu nemôže prevýšiť 120 m². Do podlahovej plochy bytu sa nezapočítava podlahová plocha balkóna, lodžie a terasy. Ak súčasťou stavby rodinného domu je garáž, do podlahovej plochy sa nezapočíta podlahová plocha tohto priestoru do 25 m². Maximálna výška úveru je 80-tisíc eur.

Hendikepovaní ľudia, ktorí sú odkázaní na dávky v núdzi, dostanú od apríla viac peňazí. Zvýšia sa sumy dávky v hmotnej núdzi, aktivačného a ochranného príspevku a príspevku na nezaopatrené dieťa o 5 %, konštatoval minister práce Ján Richter. Základná dávka pre jednotlivca vzrastie zo sumy 61,60 na 64,70 eura, ak má človek jedno až štyri deti, dávka sa zvýši zo 117,20 na 123,10 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotne postihnutí #invalidi