Platby kryptomenami už nie sú len záležitosťou technologických nadšencov

Z kryptomien, ktoré boli spájané najmä s počítačovými nadšencami alebo špekulantmi, ktorí chceli rýchlo zarobiť, sa postupne stal obľúbený spôsob platby.

14.02.2019 10:31
Cryptophising Foto:
Jeden z desiatich ľudí (13 %) už použil kryptomenu na platbu za nákup.
debata

Podľa nedávnej štúdie spoločnosti Kaspersky Lab jeden z desiatich ľudí (13 %) už použil kryptomenu na platbu za nákup. Tento trend si všimli aj kyberkriminálnici, ktorí sa zameriavajú na burzy kryptomien a prispôsobujú staré hrozby na útoky na investorov. Keďže hackeri neustále vyvíjajú sofistikované techniky prístupu k finančným prostriedkom, hrozba sa týka ľudí, ktorí uchovávajú svoje úspory v tejto nechránenej technológii.

Počet podnikov, ktoré ponúkajú platbu kryptomenou ako platobnú metódu, neustále rastie, pričom maloobchodníci a predajcovia potravín ju čoraz väčšmi akceptujú. Ceny klesajú a s kryptoburzami spolupracujú dokonca už aj veľké športové tímy. Napriek tomu, že ľudia prejavujú záujem investovať do kryptomien svoje peniaze, ich finančné prostriedky sú zraniteľné voči krádežiam z kryptopeňaženiek, na nezabezpečených burzách či v tzv. Initial Coin Offering, čo v preklade znamená prvotné uvedenie digitálnej meny na trh (známe ako ICO). V niektorých prípadoch došlo k odcudzeniu tokenov v hodnote až do výšky 530 miliónov dolárov.

Útočníci využívajú širokú škálu postupov na krádež finančných prostriedkov z kryptopeňaženiek, z kryptobúrz či ICO. Najvážnejšie prípady, vrátane tých, kedy bolo počas 4 a pol roka odcudzených 120 000 bitcoinov z peňaženiek zákazníkov na Bitfinex alebo keď bol v roku 2018 hacknutý Coincheck za 530 miliónov dolárov, sú dôkazom nekvalitného zabezpečenia týchto búrz a ľahkej dostupnosti siete kyberkriminálnikom, ktorý dokážu spôsobiť rozsiahle a nenapraviteľné škody. Ak by boli všetky peniaze z kryptoburzy ukradnuté, jednoducho sa uzavrie a investorom sa nič nevráti.

ICO sú mimoriadne ohrozené, pretože osoby, ktoré ich zriaďujú, často nemajú žiadne znalosti alebo skúsenosti v oblasti kybernetickej bezpečnosti, v dôsledku čoho nevedia ochrániť finančné prostriedky a efektívne reagovať v prípade, ak dôjde k incidentu. Trh s kryptomenami stále nie je regulovaný a neexistujú žiadne mechanizmy hodnotenia rizika.

„Aj napriek poklesu cien kryptomien stále existuje medzi spotrebiteľmi vysoký dopyt po digitálnych transakciách. Náš spotrebiteľský prieskum ukázal, že prekvapivo až 13 % ľudí používa kryptomenu ako platobnú metódu. S online burzami sa však spájajú aj nebezpečenstvá, a to najmä preto, že sú stále ešte len na začiatku. Nezabezpečené finančné prostriedky môžu mať pre spotrebiteľov zničujúce finančné dôsledky,“ hovorí Vitaly Mzokov, vedúci oddelenia pre verifikáciu zo spoločnosti Kaspersky Lab.

„Útoky sú čoraz sofistikovanejšie. Kryptoburzy a ICO sú hlavnými cieľmi, keďže pre kyberzločincov predstavujú jednoduchý spôsob krádeže značných finančných prostriedkov v dôsledku nedostatku zavedených opatrení v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Opatrnosť je dôležitá – ak sa vám akýmkoľvek spôsobom zdá niečo podozrivé, neinvestujte tam," dodal Mzokov.

Kryptoinvestori by si mali byť vedomí nepríjemností, ktorým môžu čeliť:

  • Burzy zvyčajne účtujú servisné poplatky za výber peňazí
  • Používatelia nemôžu rýchlo reagovať na zmeny cien kryptomeny, ak sa rozhodnú vybrať svoje peniaze
  • Početné operácie s finančnými prostriedkami s núteným obehom (tzv. fiat money) z anonymných zdrojov môžu vzbudzovať otázky od vládnych regulačných orgánov

Rady pre spotrebiteľov, ktorí chcú investovať do kryptomien a využívať ich ako platobnú metódu:

  • Vždy overovať adresu online peňaženky a neklikať na odkazy, ktoré smerujú do online banky alebo online peňaženky;
  • Používať hardvérové kryptopeňaženky;
  • Pred odoslaním transakcie overiť adresu príjemcu, odosielanú sumu a výšku poplatku;

Používať mnemotechnickú pomôcku, ktorá umožní obnoviť kryptopeňaženku v prípade, ak dôjde k jej strate alebo zabudnete svoje heslo;

  • Inštalovať vysokokvalitné bezpečnostné riešenie na ochranu zariadení, ktoré používate na prístup do kryptopeňaženiek a na obchodovanie na kryptoburzách.
debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #bitcoin #kryptomeny #kryptopeňaženka