Pozor! Živnostníkovi, ktorý začne zamestnávať, pribudnú aj povinnosti zamestnávateľa

Sociálna poisťovňa upozorňuje živnostníkov a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), že ak sa rozhodnú zamestnať čo i len jednu osobu, stanú sa zamestnávateľmi.

04.02.2019 18:46
muž, práca, kariéra, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata
Z toho im vyplynú aj nové povinnosti voči Sociálnej poisťovni. Ako zamestnávatelia sú povinní prihlásiť sa v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta svojho trvalého pobytu, prípadne v mieste, kde vedú evidenciu miezd. Zamestnávateľ sa prihlasuje najneskôr v deň predchádzajúci dňu, v ktorom začne zamestnávať aspoň jedného zamestnanca.

Zamestnávateľ tiež prihlasuje zamestnanca do registra poistencov, a to ešte pred začiatkom výkonu jeho činnosti. Povinnosti si zamestnávateľ musí splniť aj keď zamestnávať prestane. Zamestnanca odhlasuje zo sociálneho poistenia do ôsmich dní odo dňa zániku pracovného pomeru a ak už nebude zamestnávať ani jedného zamestnanca, je nevyhnutné, aby sa tiež odhlásil z registra zamestnávateľov (v osemdňovej lehote).

Od momentu, keď živnostník začne zamestnávať, je povinný plniť si všetky povinnosti zamestnávateľa, povinnosti za zamestnanca a naďalej aj svoje povinnosti ako SZČO. Podrobné informácie o povinnostiach zamestnávateľa sú zverejnené na webe Sociálnej poisťovne v časti Zamestnávateľ – Povinnosti.

Živnostníkom, ktorí plánujú zamestnať fyzickú osobu Sociálna poisťovňa odporúča, aby sa vopred informovali o podrobnom postupe a následných povinnostiach v ktorejkoľvek pobočke osobne alebo telefonicky v Informačno-poradenskom centre Sociálnej poisťovne na číslach 0906 171 989, 02 3247 1989.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #zamestnávateľ #odvody #živnostník #SZČO