Maximálne sumy nemocenských dávok vzrástli

Od januára sa zvýšila maximálna výška nemocenských dávok. Najvyššie možné nemocenské dávky sa totiž počítajú z dvojnásobku priemernej mzdy spred dvoch rokov. V roku 2019 sa tak pri výpočte použije priemerná mzda z roku 2017. V roku 2018 sa najvyššie nemocenské dávky rátali z priemernej mzdy v roku 2016.

09.02.2019 06:00
nemocenské, nemocenská, dávka, peniaze,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Maximálny denný vymeriavací základ, z ktorého sa vypočítajú nemocenské dávky (nemocenské, materské, ošetrovné), stúpne z minuloročnej sumy 59,9672 eura na 62,7288 eura.

Ak sa poistenec stane dočasne práceneschopným v roku 2019, maximálna výška jeho nemocenského na deň bude 34,50084 eura. Pri 30-dňovom kalendárnom mesiaci tak Sociálna poisťovňa vyplatí poistencom nemocenské maximálne vo výške 1 035,10 eura a pri 31-dňovom kalendárnom mesiaci to bude 1 069,60 eura.

Maximálne denné materské v tomto roku dosiahne hodnotu 47,0466 eura. Znamená to, že materské bude Sociálna poisťovňa vyplácať maximálne vo výške 1 411,40 eura mesačne (pri 30-dňovom mesiaci) alebo vo výške 1 458,50 eura mesačne (pri 31-dňovom mesiaci).

Maximálne denné ošetrovné v tomto roku dosiahne hodnotu 34,50084 eura. Ošetrovné bude Sociálna poisťovňa vyplácať maximálne vo výške 345,10 eura za 10 kalendárnych dní.

Aké dávky dostanete v tomto roku za odvody

Nemocenské dávky

Odvody na nemocenské poistenie platia všetci zamestnanci pracujúci na zmluvu, ako aj živnostníci. Spomedzi dohodárov nemocenské poistenie neplatia len študenti, starobní a invalidní dôchodcovia. Kto tieto odvody neplatí, nemôže získať ani dávky z nemocenského poistenia.

Výška nemocenskej dávky od 1. do 3. dňa práceneschopnosti predstavuje 25 percent denného alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Od 4. dňa nemocenské dosahuje 55 percent z vymeriavacieho základu. Polovičné nemocenské patrí poistencovi, ktorý si práceneschopnosť privodil v dôsledku požitia alkoholu alebo iných návykových látok.

Nemocenské sa vypláca za kalendárne dni. Zamestnancom a dohodárom ho prvých 10 dní vypláca zamestnávateľ a od 11. dňa ho platí Sociálna poisťovňa. Živnostníkom ho od prvého dňa platí Sociálna poisťovňa.

Výška ošetrovného dosahuje 55 percent z denného alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Dávka sa poskytuje za kalendárne dni. Nárok na ošetrovné zaniká dňom skončenia potreby osobného a celodenného ošetrovania alebo potreby osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa. Najviac ho možno poberať desať kalendárnych dní.

Materské predstavuje nemocenskú dávku, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa z dôvodu tehotenstva alebo starostlivosti o narodené dieťa. Poskytuje sa spravidla od začiatku šiesteho týždňa (najskôr ôsmeho týždňa) pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom (prípadne odo dňa pôrodu, ak pôrod nastal skôr).

Výška materského dosahuje 75 percent denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu. Zamestnankyňa tak dostane 75 percent svojho predchádzajúceho hrubého príjmu, živnostníčke sa materské vypočíta z vymeriavacieho základu, z ktorého si platila odvody.

Dávka v nezamestnanosti

Dávka v nezamestnanosti sa poskytuje za kalendárne dni a jej výška dosahuje 50 percent denného vymeriavacieho základu. Nezamestnaný by tak mal dostať polovicu svojho doterajšieho hrubého príjmu.

Maximálna výška dávky v nezamestnanosti sa počíta najviac z dvojnásobku priemernej mzdy. Do 1. júla 2019 je tak maximálna dávka, ktorú môže dostať nezamestnaný v mesiaci, ktorý má 30 dní, vo výške 941 eur a v mesiaci, ktorý má 31 dní, je maximálna dávka v sume 972,30 eura.

Dávku v nezamestnanosti možno poberať najviac šesť mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávka v nezamestnanosti #materské #nemocenské dávky #ošetrovné