Príspevky do druhého piliera vzrastú, do prvého klesnú

Ľuďom, ktorí sú zapojení do druhého piliera, pôjde v tomto roku na ich osobné dôchodkové účty viac peňazí. V roku 2018 sa dôchodkové odvody vo výške 18 percent delili v pomere 13,5 percenta do prvého piliera a 4,5 percenta do druhého piliera. V tomto roku pôjde do druhého piliera 4,75 percenta z vymeriavacieho základu a 13,25 percenta do prvého piliera.

07.02.2019 06:00
penzia, dôchodok, odchod do dôchodku Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zamestnancovi s hrubou mzdou 1 000 eur v minulom roku prichádzalo každý mesiac na dôchodkový účet 45 eur. V tomto roku to bude 47,50 eura. V skutočnosti sa mu na účet pripíše nižšia suma, pretože Sociálna poisťovňa si z tejto sumy strhne poplatok vo výške 0,25 percenta a dôchodková spoločnosť jedno percento.

Zvyšovanie príspevkov do druhého piliera je dlhodobo plánované a každý rok rastie o 0,25 percen­tuálneho bodu. Rásť bude až do roku 2024, keď do druhého piliera bude smerovať šesť percent z vymeriavacieho základu. Stále to však bude menej ako pri štarte druhého piliera, keď sa dôchodkové odvody rovnomerne delili medzi prvý a druhý pilier.

Penzisti môžu bez daní zarobiť viac

Od dane je oslobodený príjem do výšky polovice nezdaniteľnej časti základu dane. V minulom roku tak penzisti mohli celkovo zarobiť bez daní maximálne 1 915,01 eura. Tento rok to bude 1 968,67 eura. O tom, či vám štát vráti dane, ktoré vám zamestnávateľ strhol z platu, rozhoduje celkový hrubý príjem ešte pred odpočítaním odvodov.

Penzisti, ktorí sa chcú vyhnúť plateniu daní, môžu v tomto roku zarábať priemerne každý mesiac 164,05 eura. Aj v prípade že penzista spĺňa podmienku na oslobodenie od platenia daní z príjmu, mu zamestnávateľ musí každý mesiac strhnúť daň. Zákon totiž neumožňuje, aby zamestnávateľ dôchodcovi daň nezrazil. Penzista môže až následne, ak jeho príjem neprekročí stanovenú hranicu, požiadať o vrátenie dane.

Kto chce získať naspäť zaplatené dane, musí sám podať daňové priznanie. Ľudia, ktorí majú len príjem zo zamestnania, podávajú daňové priznanie typu A. Na jeho vyplnenie budete potrebovať potvrdenie od zamestnávateľa o výške príjmu a zrazených daní a odvodov. Toto potvrdenie vám každý zamestnávateľ musí vystaviť.

Ak chcete získať naspäť dane, nestačí, ak požiadate svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. Zúčtovanie vám síce môže zamestnávateľ urobiť, ale v takom prípade vám daňový úrad nevráti žiadne dane. Preto je lepšie, ak sami podáte daňové priznanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #I. pilier