Nájomcovia pôdy musia dokonca januára oznámiť údaje o nájomnom

11.01.2019 13:30
dôchodca, dôchodok, penzia, pozemok, pole
Ilustračné foto.
debata
Novela zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov stanovuje pre nájomcov novú povinnosť, podľa ktorej sú povinní viesť a uchovávať evidenciu o dohodnutom a zaplatenom nájomnom za pozemky podľa katastrálnych území k 31. decembru. Údaje a informácie z tejto evidencie sú povinní poskytnúť okresnému úradu do 31. januára. Údaje z formulárov budú následne použité na stanovenie obvyklej výšky nájomného pre každé katastrálne územie v SR. Informovalo o tom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) .

Podľa zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov je nájomca povinný viesť a uchovávať evidenciu o dohodnutom a zaplatenom nájomnom za pozemky podľa katastrálnych území k 31. decembru a údaje a informácie z tejto evidencie poskytnúť okresnému úradu každoročne do 31. januára nasledujúceho roku. Ide o novú povinnosť, kedy prvýkrát sa údaje za rok 2018 musia doručiť na okresné úrady do 31. januára 2019.

Vyhláška MPRV, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o spôsobe a rozsahu vedenia a poskytovania evidencií a stanovenia obvyklej výšky nájomného, stanovuje, že „nájomca poskytuje podľa zákona okresnému úradu sumárne údaje z evidencie nájomného za kalendárny rok v tabuľkovej forme v listinnej podobe alebo elektronickej podobe za každé katastrálne územie na formulári“. Tento formulár je zverejnený na stránke rezortu pôdohospodárstva.

Údaje z formulárov budú následne použité na stanovenie obvyklej výšky nájomného pre každé katastrálne územie v SR. „Obvyklou výškou nájomného za užívanie poľnohospodárskej pôdy pri prevádzkovaní podniku sa na účely tohto zákona rozumie údaj o výške nájomného za 1 hektár poľnohospodárskej pôdy, ktorý každoročne k 30. júnu za predchádzajúci rok zverejňuje príslušný okresný úrad pre každé katastrálne územie z údajov, ktoré zistí z evidencie dohodnutého a zaplateného nájomného ako priemernú výšku nájomného za užívanie poľnohospodárskej pôdy pri prevádzkovaní podniku,“ informuje agrorezort.

debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #pozemky #nájom pôdy