Finančná správa rozpošle predvyplnené daňové priznania k dani z vozidiel

Vypĺňanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel (DP k DzMV) bude pre približne 160 000 daňovníkov jednoduchšie aj tento rok.

04.01.2019 15:53
auto, poplatky, registrácia, vozidlo Foto:
Ilustračné foto.
debata
Finančná správa začne už v najbližších dňoch rozposielať predvyplnené daňové priznania k tejto dani.

Dostanú ho daňové subjekty, ktoré majú aktívnu elektronickú schránku na portáli finančnej správy a zároveň minulý rok podali daňové priznanie za zdaňovacie obdobie 2017. Daňové priznanie je potrebné podať a daň zaplatiť do 31. januára 2019. Tento rok musia toto daňové priznanie podať elektronicky už aj všetky fyzické osoby podnikatelia.

Predvyplnenie DP k DzMV predstavila finančná správa ako novinku koncom roka 2017. Minulý rok poslala predvyplnené DP k DzMV 129.944 daňovníkom. Vzhľadom na úspešnosť projektu v uplynulom roku pokračuje finančná správa v tomto proklientskom opatrení aj tento rok.

„Automaticky vygenerované dáta z informačného systému si nájdu daňovníci priamo v osobnej elektronickej schránke na portáli finančnej správy. Na tomto daňovom priznaní bude vypočítaná aj aktuálna sadzba dane. Ak sa nič oproti minulému roku nemenilo, daňovník údaje len skontroluje a daňové priznanie následne podá. Týmto proklientskym opatrením chceme zjednodušovať plnenie si povinností našich daňových subjektov,“ informovala prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová.

Predvyplnené DP k DzMV si daňové subjekty nájdu priamo v časti Prijaté dokumenty v osobnej internetovej zóne daňového subjektu na portáli finančnej správy. Dokument obsahuje všetky identifikačné údaje daňovníka, zdaňovacie obdobie, druh daňového priznania aj samotný výpočet dane. Aj takto vyplnené daňové priznanie však musí daňovník najskôr skontrolovať a doplniť aktuálne údaje pre nové zdaňovacie obdobie 2018. Teda tie, ktoré nemohli byť v predvyplnenom priznaní zohľadnené a zaznamenané, nakoľko neboli spracované v daňovom priznaní za minulé zdaňovacie obdobie. Následne musí daňové priznanie podať. A to aj za predpokladu, ak by predvyplnené daňové priznanie nijako neupravoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa #motorové vozidlá #tlačivo