Vyššie nezdaniteľné minimum i daňový bonus

Vďaka zvýšeniu životného minima sa zvýšila nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka a manžela (manželku) i daňový bonus. Zamestnanci, ale aj živnostníci vďaka tomu ušetria na daniach.

03.01.2019 06:00
rodina, mama, dieťa, ihrisko, hra Foto:
Vďaka zvýšeniu životného minima sa zvýšila nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka a manžela (manželku) i daňový bonus.
debata (3)
V roku 2018 bola základná suma nezdaniteľného minima vo výške 3 830,02 eura. Od januára sa táto suma zvýšila na 3 937,35 eura. Mesačná suma nezdaniteľného minima, ktorú si môžu odrátať zamestnanci, tak vzrástla z 319,17 eura na 328,12 eura.

Vyššie nezdaniteľné minimum bude mať za následok, že pri rovnakej hrubej mzde dostane zamestnanec v budúcom roku v čistom o niečo viac ako v tomto roku. Väčšina zamestnancov si vďaka tomu polepší o 1,70 eura.

Na sumu 3 937,35 eura sa zvýšila aj nezdaniteľná časť základu dane na manželku, resp. manžela. Tú si však nemožno odrátavať priebežne počas roka, ale až naraz pri podaní daňové priznania alebo ročného zúčtovania.

Rodičia si mierne polepšia vďaka zvýšeniu daňového bonusu na dieťa. Kým v tomto roku si môže jeden z rodičov znížiť svoju daň za každé vyživované dieťa ročne o 258,72 eura, od januára to bude 266,04 eura. Zamestnancom, ktorým bonus uplatňuje priebežne počas roka ich zamestnávateľ, sa čistý mesačný príjem pri jednom dieťati zvýši o 61 centov.

Od apríla sa daňový bonus znovu zvýši, ale len pre rodičov, ktorí majú deti do šesť rokov. Na ne si budú môcť odpočítať dvojnásobnú sumu daňového bonusu. Za každé takéto dieťa si tak budú môcť znížiť daň o 44,34 eura mesačne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #životné minimum #odvody #dieťa #daňový bonus #nezdaniteľná časť