Väčšina živnostníkov si na odvodoch priplatí takmer desať eur

Od 1. januára 2019 sa znovu zvyšuje minimálny vymeriavací základ, z ktorého platí odvody väčšina živnostníkov. Budú tak platiť viac do zdravotnej i Sociálnej poisťovne.

02.01.2019 00:00
muž, počítač, práca, živnostník, živnosť Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)
V roku 2018 bol minimálny vymeriavací základ na úrovni 456 eur. Najnižšie možné odvody do zdravotnej poisťovne tak dosahovali 63,84 eura a do Sociálnej poisťovne 151,16 eura.

Od januára sa minimálny vymeriavací základ zvýši na 477 eur. Najnižšie odvody do zdravotnej poisťovne tak budú dosahovať 66,78 eura a do Sociálnej poisťovne 158,11 eura. Celkovo tak minimálne odvody v budúcom roku vzrastú v porovnaní so súčasnosťou o 9,89 eura mesačne.

Živnostníci, ktorým sa zmení výška odvodov, musia poistné v novej sume zaplatiť najneskôr 8. februára. Začiatkom januára budú platiť ešte odvody v pôvodnej výške, keďže pôjde o poistné za december 2018.

Živnostníkom, ktorým sa od januára mení výška odvodov, nový vymeriavací základ, ako aj výšku poistného oznámi Sociálna poisťovňa listom v priebehu januára. Novú výšku preddavkov na zdravotné poistenie oznámili podnikateľom zdravotné poisťovne spolu s výsledkom ročného zúčtovania za rok 2017.

Kto si platí odvody trvalým príkazom v banke, nemal by si ho zabudnúť včas zmeniť. Ak by niekto platil nižšie odvody, ako má, poisťovne budú od neho nedoplatok vymáhať spolu s penále. Navyše v prípade dlhu na zdravotnom poistení bude mať živnostník zdravotnou poisťovňou hradenú iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Kto zase dlhuje Sociálnej poisťovni, nedostane viaceré dávky.

Sociálna poisťovňa informuje živnostníkov, ktorým vznikne nedoplatok na poistnom, sms správami a e-mailom. Ak má podnikateľ v Sociálnej poisťovni nahlásené aktuálne telefónne číslo alebo e-mailovú adresu, dozvie sa včas o tom, že zabudol zaplatiť poistné alebo že zaplatil menej. Vďaka tomu sa môže vyhnúť vymáhaniu poistného.

Živnostníci, ktorí chcú byť takýmto spôsobom informovaní, môžu Sociálnej poisťovni nahlásiť svoje kontaktné údaje v pobočke alebo prostredníctvom e-mailovej adresy mojekontakty@socpoist.sk.

Vďaka plateniu vyšších odvodov budú mať živnostníci v budúcom roku nárok aj na vyššie nemocenské dávky ako tento rok. Ak bude živnostník, ktorý platí minimálne odvody, práceneschopný 30 dní, dostane v budúcom roku o 7,30 eura viac ako v tomto roku. Živnostníčka, ktorá si platila najnižšie možné odvody, ktorá v budúcom roku nastúpi na materskú, bude zase mesačne dostávať o 10,70 eura viac, ako by išla na materskú v tomto roku.

*Ako sa živnostníkom zmenia minimálne odvody**
  Rok 2018 Rok 2019
Zdravotné poistenie 63,84 eura 66,78 eura
Sociálne poistenie 151,16 eura 158,11 eura
21 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody #zdravotná poisťovňa #SZČO #živnostníci #sumy