Zdravotne postihnutí dostanú viac peňazí na podporu práce

Počet ľudí, ktorí sú invalidní alebo zdravotne postihnutí, a preto aj znevýhodnení na trhu práce, je čoraz viac.

28.12.2018 08:16
UP-27dec-zamestnavatel-5x Foto:
Počet ľudí, ktorí sú invalidní alebo zdravotne postihnutí, a preto aj znevýhodnení na trhu práce, je čoraz viac.
debata (6)

Mnohí z nich poberajú aj invalidný dôchodok, čo však neznamená, že nemôžu pracovať. Nie je obmedzená ani výška ich príjmu.

„Proces spoločenskej inklúzie aj v oblasti zdravotne znevýhodnených nie je jednoduchý. Je to proces boja s tradíciami a predsudkami. Žiť v súčasnosti z čiastočného alebo úplného invalidného dôchodku je takmer nemožné,“ konštatoval Dušan Piršel, riaditeľ Inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu občanov so zdravotným postihnutím.

„Osobnosť dlhodobo chorých je ťažšie ovplyvniteľná ako zdravých. Vývoj prebieha odlišne po telesnej i duševnej stránke. Musia si často vybrať povolanie, ktoré by si ako zdraví nikdy nevybrali. Rozhodujúci pre ich zaradenie do prípravy na pracovné uplatnenie je rozsah zachovania pracovného potenciálu,“ vysvetľuje Piršel.

Posudzovanie je vždy prísne individuálne a vyžaduje si úzku spoluprácu všetkých zainteresovaných odborníkov. „V našom inštitúte máme zriadenú poradňu pre výber povolania, v ktorej pracuje interdisciplinárny tím odborníkov zložený z lekárov so špecializáciou z pediatrie, dorastového, všeobecného, vnútorného lekárstva, ortopédie, neurológie, rehabilitácie a posudkového lekárstva, v tíme je školský psychológ a špeciálni pedagógovia. Cieľom poradne je posúdiť uchádzača komplexne po stránke zdravotnej, psychickej, pedagogickej a sociálnej. Na základe záverov týchto posudkov navrhnúť vhodné povolanie, štúdium alebo prácu a odporučiť na základe daných možností viac vhodných povolaní a opatrení s podobnými nárokmi. U zdravotne postihnutého máme za úlohu vytvoriť aktívne predpoklady, reálnu možnosť a najvhodnejšiu dostupnosť k získaniu odbornosti pre uplatnenie sa a realizáciu v pracovnom procese,“ dodal.

Skutočnosť, že zdravotne znevýhodnení občania musia prekonávať každodenné prekážky, pripúšťa aj rezort práce. „Ministerstvo práce je inštitúciou, ktorá tieto zložité ľudské osudy vďaka komunikácii s ľuďmi s rôznym typom postihnutia dôverne pozná a snaží sa preto prostredníctvom opatrení ich integráciu do všetkých oblastí života stále zlepšovať a uľahčovať. Jednou z hlavných úloh Programového vyhlásenia vlády je vytvorenie takých podmienok pre ťažko zdravotne postihnutých, ktoré im umožnia zostať čo najdlhšie vo svojom prirodzenom prostredí, vo svojej rodine. Ďalším dlhodobým cieľom je urobiť maximum pre to, aby sa zdravotne ťažko postihnutí podľa možností čo najrýchlejšie etablovali do spoločnosti,“ konštatuje sa v správe rezortu práce.

Zákon o službách zamestnanosti obsahuje viaceré nástroje aktívnej politiky trhu práce pre ľudí so zdravotným postihnutím. K najznámejším patria chránené dielne a pracoviská, príspevok na osobnú asistenciu a podobne. Nástrojov je však viac a tiež sa volia podľa individuálnych objektívnych potrieb. Po splnení podmienok vzniká nárok na poskytnutie príspevkov každému zamestnávateľovi alebo hendikepovanému občanovi, ktorý o príspevok požiada.

Na sumy príspevkov na podporu zamestnávania zdravotne postihnutých ľudí má vplyv celková cena práce. Tá sa odvíja od priemernej mzdy v hospodárstve. A keďže tá rástla aj tento rok, vyššia bude od januára aj celková cena práce. Kým tento rok je jej suma 1 250,60 eura, od januára vzrastie na 1 330,36. A tak sa napríklad príspevok na zriadenie chránenej dielne alebo chráneného pracoviska v Bratislavskom kraji zvýši zo súčasných 5 002,36 na 5 321,44 eura, v ostatných krajoch bude jeho suma ešte vyššia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #zdravotne postihnutí #invalidní dôchodca #znevýhodnený #podpora práce #príspevok na podporu práce