Pracovať na živnosť je stále výhodnejšie

Vďaka paušálnym výdavkom sa zamestnancom oplatí namiesto pracovnej zmluvy robiť pre svojho zamestnávateľa na zmluvu. Polepšiť si môžu o stovky eur.

22.12.2018 06:00
živnostníci, práca, kariéra, kolegovia Foto:
Vďaka paušálnym výdavkom zaplatia živnostníci výrazne nižšie dane a odvody, ako keby pracovali na zmluvu.
debata

Vďaka paušálnym výdavkom zaplatia živnostníci výrazne nižšie dane a odvody, ako keby pracovali na zmluvu. Napríklad zamestnanec s hrubým príjmom tisíc eur dostane v čistom na účet 762 eur.

Svojho zamestnávateľa však stojí celkovo každý mesiac 1 352 eur. Okrem samotnej hrubej mzdy musí totiž zamestnávateľ platiť aj ďalšie odvody. Ak sa tento zamestnanec dohodne so zamestnávateľom, že začne pracovať na živnosť a bude mu fakturovať celkovú cenu práce, teda 1 352 eur mesačne, zostane mu po zaplatení daní a odvodov 1 136 eur. To znamená, že len vďaka tomu, že nebude zamestnancom, ale živnostníkom, sa jeho čistý mesačný príjem zvýši o 374 eur. Firmu, pre ktorú pracuje, pritom stojí stále rovnako.

Keďže živnostníci, ktorí majú nízke výdavky, alebo nemajú vôbec žiadne výdavky, si môžu odpočítať paušálne výdavky vo výške 60 percent z príjmov. Živnostníci s ročným príjmom do 33 333 eur zaplatia dane a odvody len zo 40 percent svojho zárobku. Rovnako ako zamestnanci si môžu odpočítať aj nezdaniteľné časti základu dane či daňový bonus.

Aj keď práca na živnosť znamená okamžité zvýšenie čistého príjmu, v budúcnosti sa môže táto úspora falošným živnostníkom vypomstiť. Nízke odvody sa totiž odrazia na dávkach i dôchodku, ktoré živnostník môže dostať. „V dôchodkovom poistení platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Rovnaké to je aj v prípade ostatných poistení.

Napríklad zamestnanec s hrubým príjmom 1 000 eur dostane v prípade choroby nemocenskú dávku vo výške približne 513 eur. V prípade, že bude pracovať na živnosť, jeho dávky sa budú počítať z minimálneho vymeriavacieho základu. Za 30 dní práceneschopnosti tak dostane nemocenskú dávku vo výške 234 eur. Prechodom na živnosť sa výrazne zníži aj jeho dôchodok.

O tom, že mnohé firmy nemajú s prácou na živnosť problém, svedčia aj inzeráty na pracovných portáloch. Na najväčšej stránke ponúkajúcej prácu Profesia.sk bolo koncom októbra 1 815 inzerátov, pri ktorej firmy uviedli ako jednu z možností prácu na živnosť. Išlo o vyše 12 percent všetkých inzerátov, ktoré boli v tom čase zverejnené. Najviac takýchto ponúk bolo na pozíciu obchodného zástupcu, programátora či obchodného manažéra. Možnosť práce na živnosť však firmy uvádzali aj v prípade čašníkov, účtovníkov, elektrikárov, pokladníkov, ale aj dokladačov tovaru.

Živnostník zarobí viac vďaka paušálnym výdavkom

Živnostníkovi, ktorý má rovnaký hrubý príjem ako zamestnanec, zostane v čistom zvyčajne výrazne viac peňazí. Je to vďaka tomu, že si zo svojho príjmu môže odpočítať výdavky. Ak žiadne nemá, alebo sú jeho výdavky nízke, môže si odrátať paušálne výdavky, ktoré netreba nijako preukazovať. Jeho daň, ako aj odvody sa preto počítajú z nižšieho vymeriavacieho základu, ako keby bol zamestnancom.

Každý živnostník si môže vybrať, či si bude z príjmu odpočítavať paušálne alebo skutočné výdavky. Vždy sa pritom môže rozhodnúť podľa toho, čo je pre neho výhodnejšie. Paušálne výdavky sú vo výške 60 percent hrubého príjmu. Maximálne si však takto možno odpočítať 20-tisíc eur ročne. To znamená, že celých 60 percent môžu využiť živnostníci, ktorých ročný príjem nepresiahne 33 333 eur. Pri akomkoľvek vyššom príjme si živnostník môže vo forme paušálnych výdavkov odpočítať 20-tisíc.

V paušálnych výdavkoch sú zahrnuté všetky náklady, ktoré má živnostník spojené s podnikaním. To znamená, že už si neodpočíta stravné lístky, služobné cesty, telefón či internet. Jedinou výnimkou sú zaplatené odvody na zdravotné a sociálne poistenie. Živnostník s paušálnymi výdavkami má nárok aj na nezdaniteľné časti rovnako ako ostatní živnostníci či zamestnanci. Odpočítať si môže aj daňový bonus na deti.

Výhodou paušálnych výdavkov je aj to, že ich netreba nijako preukazovať. Živnostník v tomto prípade nemusí viesť ani účtovníctvo a nemusí sa obávať, že mu prípadná daňová kontrola niektoré výdavky neuzná a bude musieť dodatočne zaplatiť daň, ako aj pokutu.

Skutočné výdavky sa vyplatia tým podnikateľom, ktorí majú reálne náklady na podnikanie vyššie ako 60 percent, alebo im nebude postačovať strop 20 000 eur ročne. Zákon umožňuje odpočítať si všetky výdavky, ktoré súvisia s dosiahnutím, udržaním a zabezpečením príjmov. Musí teda existovať vzťah medzi vynaloženými výdavkami a príjmami z podnikania.

Ak si chce dať živnostník do nákladov výdavky, ktoré môžu mať aj charakter osobnej spotreby, musí preukázať, že danú vec používa len na podnikanie. V opačnom prípade nemôže do nákladov zahrnúť celú cenu danej veci. Môže si dať do nákladov buď len pomernú časť zaplatenej sumy podľa toho, v akom pomere danú vec využíva na podnikanie a v akom na súkromné účely. Druhou možnosťou je, že si dá do nákladov paušálne 80 percent zo zaplatenej sumy.

Kto sa rozhodne pre skutočné výdavky, musí viesť účtovníctvo alebo daňovú evidenciu. Mnohí podnikatelia si s tým však neporadia sami a musia sa obrátiť na účtovníka. Preto ak niekto má len o málo vyššie skutočné výdavky, ako je hranica pre paušálne náklady, oplatí sa mu porozmýšľať radšej nad paušálom. Jednak ušetrí za účtovníka a nebude sa musieť toľko obávať ani daňovej kontroly.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #živnosť