Viac ako štvrtina dlžníkov sa kvôli financiám háda aspoň raz mesačne

Vzťahy dlžníkov sú oveľa viac zaťažené konfliktmi týkajúcimi sa domáceho rozpočtu.

13.12.2018 14:58
hádka, rozchod Foto:
Ku konfliktom kvôli financiám dochádza najčastejšie u ľudí vo veku medzi 18 až 24 rokmi.
debata
Vyplýva to z prieskumu, ktorý si nechala vypracovať spoločnosť KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK). Domáce financie sú častým zdrojom konfliktov len pre 12 % ľudí bez dlhov, v prípade dlžníkov (ľudí so záväzkami po splatnosti) sa s častými hádkami kvôli domácemu rozpočtu stretáva až 27 % respondentov.

Ku konfliktom kvôli financiám dochádza najčastejšie u ľudí vo veku medzi 18 až 24 rokmi (31 % aspoň raz mesačne) a u ľudí so základným vzdelaním (42 % najmenej raz mesačne). Intenzita hádok o peniaze rýchlo rastie s počtom členov domácnosti, takže k pravidelným konfliktom dochádza v 23 % rodín so štyrmi a viac členmi. Najviac sa kvôli financiám hádajú v Žilinskom kraji.

„Nie je prekvapením, že k hádkam o finančných problémoch dochádza najčastejšie v rodinách, ktorých príjem pochádza z dávok sociálnej podpory a úradu práce. Veľkú mieru konfliktov vykazujú aj domácnosti s príjmom z dohôd o vykonaní práce ako sú brigády. Len zriedka sú financie zdrojom hádok v prípade penzistov,“ hovorí Jana Žaludová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK.

Míňanie na zbytočnosti a tajenie informácií o výdavkoch ako najčastejší zdroj konfliktov Príčiny konfliktov spojených s domácim rozpočtom sú u ľudí s nesplatenými dlhmi aj ľuďmi bez dlhov zásade rovnaké. Najčastejšie ide o výdaje na nepotrebné veci, ktoré ako hlavný zdroj konfliktov uvádza štvrtina respondentov (25 %) a rovnaké percento respondentov uvádza ako príčinu konfliktov tajenie informácií o výdavkoch pred partnerom. Často dochádza k hádkam tiež kvôli spôsobom investovania spoločných úspor.

„Z prieskumu vyplynulo zaujímavé zistenie, že pokiaľ sa partner dozvie, že si tajne sporíte iba pre vlastné účely, nie je to častou príčinou konfliktov vo vzťahu, vnímali to tak iba 4 % respondentov. Názory partnerov sa tiež veľmi často líšia ohľadom toho, čo je a čo nie je nutným výdajom. S blížiacimi sa vianočnými sviatkami môžeme očakávať rastúcu frekvenciu rodinných konfliktov spojených s peniazmi,“ dodáva Jana Žaludová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #dlhy #financie #vzťahy #konflikty #dlžníci #domáci rozpočet