Príspevky na kompenzáciu: Každý má svoje podmienky a účel

Zdravotné postihnutie zásadným spôsobom ovplyvňuje život každého človeka. Dosah tejto situácie pociťujú nielen osoby s hendikepom, ale aj ich rodiny. Navyše naša legislatíva nepozná definíciu pojmu osoba so zdravotným postihnutím.

11.12.2018 06:00
vozíčkar, invalidný vozík, hendikep Foto:
Kompenzovať zdravotný hendikep pomáha štát viacerými príspevkami.
debata

Zdravotné postihnutie je možné definovať ako akúkoľvek duševnú, telesnú, dočasnú, dlhodobú alebo trvalú poruchu alebo hendikep, ktorý osobám so zdravotným postihnutím bráni prispôsobovať sa bežným nárokom života a zahŕňa množstvo funkčných obmedzení. Môže byť telesné, psychické a kombinované. A navyše, spoločnosť akoby zabúdala na týchto ľudí, a preto nepozná ich potreby, obmedzenia a bariéry, ktoré musia prekonávať.

Kompenzovať zdravotný hendikep, aspoň čiastočne, pomáha štát viacerými príspevkami. Každý, kto chce o niektorý z príspevkov žiadať, musí tak urobiť na príslušnom úrade práce. „Predpokladom toho, že bude človek uznaný za zdravotne ťažko postihnutého je, že jeho hendikep má mieru funkčnej poruchy najmenej 50 percent, pričom funkčná porucha je nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností osoby, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako 12 mesiacov,“ konštatovala Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Žiadosť o vydanie preukazu osoby s ŤZP, ako aj žiadosť o parkovací preukaz podáva žiadateľ písomne spolu s vyplneným tlačivom Lekársky nález. Ak občan po posúdení zdravotného postihnutia a po nadobudnutí právoplatnosti príslušného rozhodnutia spĺňa nárok na ich vydanie, vyhotovuje ich úrad práce,“ konštatovala. Samotné rozhodnutie však ešte nemusí znamenať, že zdravotne postihnutý občan niektorý z príspevkov aj dostane. Podmienky na stanovenie zdravotného postihnutia, ako aj všetkých príspevkov na jeho kompenzáciu stanovuje zákon. Každý žiadateľ je posudzovaný individuálne.

Od júla nastala zmena v opakovaných sumách príspevkov na kompenzáciu. Tie sú, vďaka vyššiemu životnému minimu, tiež vyššie. Najväčšia zmena však nastala v príspevku na osobnú asistenciu a na opatrovanie. „Navýšili sme príspevok na opatrovanie pre opatrovateľov v produktívnom veku o 120 eur,“ konštatoval minister práce Ján Richter. Zmena sa pozitívne dotkla približne 32-tisíc opatrovateľov. O viac ako 90 eur vzrástol príspevok pre opatrovateľov, ktorí sú na dôchodku. Tých je približne 22,5 tisíca.

Rezort práce sa rozhodol aj po praktickej stránke vyjsť v ústrety žiadateľom o opatrovateľský príspevok. Odborníci z Inštitútu sociálnej politiky ministerstva práce vytvorili kalkulačku na výpočet výšky príspevku na opatrovanie. Kalkulačka umožňuje žiadateľom skontrolovanie nároku a nezáväzný výpočet výšky príspevku. „Reálne zisťovanie nároku na priznanie a výšku príspevku na opatrovanie môže v praxi trvať niekoľko týždňov. Kalkulačka umožní nezáväzne vypočítať sumu príspevku prakticky okamžite po zadaní vstupných údajov,“ hodnotí generálna riaditeľka Inštitútu sociálnej politiky Lucia Fašungová.

Zároveň sa zvýšila hranica ochrany príjmu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím na 2-násobok sumy životného minima na 410 eur.

Osobní asistenti si tiež polepšili. Ich hodinová mzda je 3,82 eura, kým do konca júna to bola suma 2,78 eura. Zároveň veľkým ústretovým krokom je úplné zrušenie sledovania príjmu ťažko zdravotne postihnutej osoby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné postihnutie #príspevky na kompenzáciu