Prerušenie poberania materského znamená jeho kratšie poberanie

Rád by som sa informoval ohľadom otcovskej materskej. Je možné mesiace vyčlenené pre otca rozdeliť do viacerých častí?

28.11.2018 13:29
otec, dieťa Foto:
Nárok na materské trvá do uplynutia celkového obdobia trvania nároku na materské, najdlhšie do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa.
debata
Iný poistenec, ktorý prevzal dieťa do starostlivosti a ktorý sa o toto dieťa stará, má nárok na materské odo dňa prevzatia dieťaťa do starostlivosti v období 28 týždňov od vzniku nároku na materské.

V zmysle § 51 ods. 1. zákona o sociálnom poistení 461/2003 Z. z. ak dieťa prevzala do starostlivosti iná fyzická osoba alebo právnická osoba z dôvodu, že sa poistenec podľa lekárskeho posudku nemôže alebo nesmie starať o dieťa pre svoj nepriaznivý zdravotný stav, nárok na materské tomuto poistencovi zaniká dňom prevzatia dieťaťa do tejto starostlivosti a opätovne vzniká odo dňa prevzatia dieťaťa zo starostlivosti inej fyzickej osoby alebo právnickej osoby.

Nárok na materské trvá do uplynutia celkového obdobia trvania nároku na materské, najdlhšie do dovŕšenia troch rokov veku dieťaťa. Podľa ods. 2. uvedeného paragrafu, ak sa poistenec prestal starať o dieťa z iného dôvodu, ako je jeho nepriaznivý zdravotný stav, nárok na materské zaniká dňom skončenia jeho starostlivosti o dieťa a opätovne vzniká odo dňa pokračovania v starostlivosti o toto dieťa. Obdobie, počas ktorého sa poistenec prestal starať o dieťa z iných dôvodov, sa započítava do celkového obdobia trvania nároku na materské.

Z uvedeného vyplýva, že ak výplatu materského prerušíte z iného dôvodu ako z dôvodu nepriaznivého zdravotného stavu, takéto obdobie sa započítava do celkového obdobia nároku na materské. Uvedené platí rovnako aj pre matku dieťaťa pri prerušení poberania materského.

Zdroj: Sociálna poisťovňa
debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #otec #starostlivosť #materské #dávka