Materské: Budú mamičky doma celý rok?

Predĺženie poberania materskej dávky z 34 týždňov na jeden rok alebo zvýšenie rodičovského príspevku, či príspevok na nákup školských potrieb.

25.10.2018 17:40
rodina, dieťa, počítač, Foto:
Nové sociálne opatrenia chystá strana Smer-SD na roky 2019 až 2020.
debata
Takéto sociálne opatrenia chystá strana Smer-SD na roky 2019 až 2020. Na tlačovej besede po pracovnej konferencii strany Smer-SD to uviedol vo štvrtok (25. októbra) predseda strany Robert Fico.

Ďalším zo sociálnych opatrení má byť opatrenie, aby štát prevzal zodpovednosť za vymáhanie náhradného výživného v prípade, ak ho jeden z rodičov neplatí. „Štát by automaticky zaplatil žene výživné a potom by štát na seba prevzal povinnosť viesť príslušný spor s konkrétnym mužom,“ povedal. Tento krok by tak podľa neho bol z fiškálneho hľadiska neutrálny.

Pri zámere znížiť DPH na tovar pre malé deti Fico uviedol, že by išlo o nižšiu daň na výživu, plienky či hygienické potreby, nie však na oblečenie. Predstavitelia strany Smer chcú tiež rodičov prvákov alebo prvákov až štvrtákov na základnej škole podporiť sumou okolo 100 eur na každé dieťa, ktorá by slúžila na nákup školských potrieb na začiatku školského roka. Keďže by sa to podľa Fica týkalo približne 50– až 55-tisíc detí, celkové náklady na toto opatrenie by boli do 5,5 milióna eur.

Z už avizovaných opatrení spomenul zavedenie obedov zdarma pre deti v poslednom ročníku materských škôl a žiakov základných škôl. Združenie miest a obcí Slovenska vyzval na rokovanie o tomto opatrení, ktoré by malo platiť od začiatku budúceho roka.

Od decembra budúceho roka by sa mal podľa neho zdvojnásobiť vianočný príspevok pre penzistov. Smer tiež zvažuje zdvojnásobenie počtu „áčkových“ poukazov na kúpele. Za dôležité sociálne opatrenie Fico označil aj zavedenie stropu na vek odchodu do dôchodku.

„Predpokladám, že veľká časť z týchto návrhov bude definitívne schválená 8. decembra na našom pravidelnom sneme strany, keď vyhlásime program Smeru v sociálnej oblasti na roky 2019 a 2020,“ dodal Fico.

debata chyba
Viac na túto tému: #materské #rodičovské dávky #sociálny balíček #obedy zadarmo