Minimálnu mzdu ponúka v inzerátoch málo zamestnávateľov

Minimálna mzda pre rok 2019 porastie s najväčšou pravdepodobnosťou o 40 eur. Zamestnávatelia na pracovnom portáli Profesia.sk ju však do inzerátov uvádzajú len zriedka.

18.10.2018 06:00
peniaze, platy, financie, Foto:
Ilustračné foto.
debata
Ktoré pozície sa tak svojou priemernou mzdou približujú stanovenému minimu najviac? Každý pracovný inzerát musí od mája tohto roka obsahovať aj základnú zložku mzdy. Od mája do septembra bolo na najväčšom pracovnom portáli uverejnených vyše 106-tisíc ponúk. Zaujímavé je, že iba 1,3 percenta, teda menej ako 1400, obsahovalo minimálnu mzdu.

Podľa zákona si navyše zamestnávatelia na pohovore nemôžu dohodnúť nižšiu sumu, ako uvádzali v inzeráte.

Najvyšší podiel ponúk s minimálnou mzdou bolo od mája do septembra 2018 v Košickom kraji. Najnižší podiel v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. Najvyšší podiel pracovných ponúk, kde zamestnávatelia uvádzali minimálnu mzdu, má textilný, kožiarsky a odevný priemysel. Až vyše tretina pracovných inzerátov obsahovala zákonom stanovené minimum.

Na ďalších miestach skončil cestovný ruch, gastro, hotelierstvo, poľnohospodárstvo a potravinárstvo, automobilový priemysel a výroba.

Naopak, odvetviami s najnižším počtom ponúk s minimálnou mzdou boli žurnalistika a poisťovníctvo. V oboch sektoroch sme za dané obdobie zaznamenali iba jednu ponuku s minimálnou mzdou. Zaujímavosťou je, že pri informačných technológiách, ktoré sú považované za najlepšie platené odvetvie, sme zaznamenali 109 ponúk s najnižšou možnou mzdou. To predstavuje 0,36 percent ponúk v tomto odvetví.

Rebríček mzdového portálu Platy.sk nasvedčuje, ktorých pozícií sa týka minimálna mzda najviac. Zamestnanci s najnižšou priemernou mzdou pracujú na mieste školníka. Priemerná základná mzda predstavuje momentálne 480 eur. Pod hranicou 500 eur skončil aj sanitár s priemernou mzdou 498 eur. V rebríčku najhoršie platených povolaní na Slovensku nasledujú upratovačka, šička, krajčír, vrátnik, animátor voľného času, strihač textilu, opatrovateľ a osobný asistent a poštový doručovateľ.

debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #minimálna mzda #peniaze