Finančná správa má chatbot pre daňovníkov, Taxanu

Od konca septembra radí daňovníkom chatbot finančnej správy zvaný Taxana. Ako v tlačovej správe informovala finančná správa, za dva týždne Taxana poradila už viac ako 5 000 daňovníkom.

15.10.2018 12:39
odvody, dane, peniaze, SZČO, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata
Najčastejšie radí v oblasti dane z pridanej hodnoty a dane z príjmu. Finančná správa na základe spätnej väzby od používateľov chatbot stále vylepšuje.

Ako uviedla hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová, Taxana správne identifikovala dopytované témy v 80 % prípadov a daňovníkom správne poradila. V ostatných 20 % prípadov sa daňovníci pýtali na témy, ktoré momentálne nie sú v chatbote zahrnuté, alebo sa týkali príliš špecifických prípadov jednotlivých daňovníkov. Taxana bola pre začiatok navrhnutá tak, aby odpovedala na najčastejšie otázky, s ktorými sa daňové subjekty obracajú na call centrum finančnej správy.

Na základe podnetov od občanov finančná správa už doplnila základné číselné informácie, ako sú výška nezdaniteľnej časti, výška daňového bonusu a podobne. Tiež upravila úvodné a záverečné reakcie, ktoré používa Taxana pri komunikácii s daňovníkmi. Dôležitou zmenou je aj upravená informácia pre daňovníka v prípade, že mu Taxana poradiť nevie. Namiesto slova „nerozumiem“ pošle daňovníkovi informáciu, že otázka je príliš špecifická a odporučí mu obrátiť sa na call centrum finančnej správy, pričom uvedie aj priamy kontakt.

Súčasný chatbot finančnej správy slúži aj na zbieranie dopytov od užívateľov, čím vytvára podklady pre strojové učenie sa pomocou umelej inteligencie. Cieľom finančnej správy je na základe zozbieraného množstva dopytov vytvoriť chatbot s použitím umelej inteligencie. Na prípravu takejto komplexnej databázy je nevyhnutných aspoň 30 tisíc individuálnych dopytov tak, aby chatbot poznal viaceré možné varianty otázok občanov.

Taxana dokáže momentálne radiť v oblasti dane z pridanej hodnoty, závislej činnosti, príjmu fyzických osôb, príjmu právnických osôb, elektronickej komunikácie s finančnou správou a v oblasti elektronických registračných pokladníc. Ďalšie témy bude finančná správa pridávať postupne.

Finančná správa je podľa vlastných slov prvá štátna inštitúcia, ktorá pridala do komunikácie s klientmi automatizované riešenie. Prostredníctvom projektu chatbotu pokračuje v digitalizácii a elektronizácii procesov, ktoré môžu zjednodušiť plnenie si povinností daňových subjektov. Zavedenie automatizovaného chatu do komunikácie s klientmi vie odľahčiť pracovníkov call centra, ktorí sa tak môžu venovať zložitejším otázkam daňovníkov. Výhodou je nepretržitá dostupnosť. Taxana funguje na princípe vyskakovacieho okna v prostredí portálu finančnej správy, dostupná je aj na facebookovej stránke finančnej správy.

debata chyba