Žien v Európe je viac, muži podnikajú dvakrát častejšie

Napriek tomu, že v Európe je viac žien ako mužov, ženy podnikateľky tvoria iba tretinu zo všetkých samostatne zárobkovo činných osôb v Európskej únii

13.10.2018 06:00
pracovný pohovor, práca, muž, žena Foto:
Ilustračné foto.
debata
Existujú totiž mnohé faktory, napríklad zosúladenie podnikania a rodiny, ktoré robia z podnikania menej príťažlivú možnosť pre ženy ako pre mužov.

„Ženy predstavujú 52 % celkovej európskej populácie, ale iba 34,4 % zo samostatne zárobkovo činných osôb v EÚ a len 30 % z európskych začínajúcich podnikateľov,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Podľa údajov európskeho štatistického úradu Eurostatu na Slovensku ku koncu druhého štvrťroka 2018 podnikalo 365 tisíc ľudí. Podnikateľov bolo takmer 260– tisíc, kým podnikateliek niečo vyše 106 tisíc. „Ak súčasný stav porovnávame medziročne, tak ide o pokles, ale to platí u mužov aj u žien. Kým celkovo v rokoch 2014 až 2016 počet podnikateľov na Slovensku vzrástol o takmer 10 %, za posledný rok a pol ich je o vyše 6 % menej,“ poznamenala Buchláková.

Úbytok sa najviac dotkol oblasti financií a poisťovníctva, v ktorej počet podnikateľov klesol o viac ako 40 %, či zdravotníctva a sociálnej pomoci (-28 %). Naopak, najviac rástli podnikatelia v oblasti nehnuteľností (+50 %), v administratíve a podporných službách (+28 %) a v poľnohospodár­stve, lesníctve a rybolove (+8 %).

Od roku 2008 síce v Európe celkovo narástol počet žien podnikateliek, ale ide len o mierny, 3 % nárast. Ženy podnikajú najčastejšie samé ako jednoosobové s.r.o. či živnostníčky a najčastejšie v odvetviach ako zdravotníctvo, sociálna práca, služby, administratíva a vzdelávanie.

Nelichotivé štatistiky zaznamenávajú ženy aj pri udelených patentoch – iba 8,3 % z udelených patentov Európskym patentovým úradom sú v priemere udeľované ženám. Iba pätina podnikov v EÚ, ktoré začali ako startupy (začínajúce podniky s inovatívnym nápadom) s rizikovým kapitálom, patrí ženám. Ženy podľa Európskej komisie takisto v biznise menej inovujú ako muži. Pri zakladaní a riadení podnikania ženy čelia výzvam, ako sú prístup k financiám a informáciám, školenia a zosúladenie obchodných a rodinných záujmov

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #podnikanie #ženy