Inštitút zamestnanosti vytvoril aplikáciu mzdovej kalkulačky

Ľudia si budú môcť ľahšie vyrátať zmenu svojho čistého príjmu, ak sa zamestnajú. Budú tak môcť urobiť prostredníctvom mzdovej kalkulačky, ktorú vytvoril Inštitút zamestnanosti (IZ).

09.10.2018 11:54
fio banka inzercia kalkulacka
Úlohou kalkulačky je pomôcť sociálnym pracovníkom, aby vedeli svojim klientom ukázať, ako sa zmení ich príjem, ak si nájdu prácu. Táto kalkulačka je dostupná vo forme mobilnej aplikácie a funguje aj bez prístupu na internet.
debata

Jej úlohou je pomôcť sociálnym pracovníkom, aby vedeli svojim klientom ukázať, ako sa zmení ich príjem, ak si nájdu prácu. Táto kalkulačka je dostupná vo forme mobilnej aplikácie a funguje aj bez prístupu na internet.

Vzhľadom na rôzne súbehy príjmu a dávok, rôzne definície pojmu príjem, rôzne možné zdroje príjmu, nie je podľa IZ jednoduché presne zistiť, koľko človek zarobí. Aj v jednoduchej verzii kalkulačky je totiž potrebné rátať s 21 parametrami a zohľadňovať 21 zákonov. „Za posledné roky sme mali vyše 200 novelizácií zákonov. Kalkulačka funguje bez prístupu na internet na všetkých platformách,“ podotkol na tlačovej konferencii riaditeľ IZ Michal Páleník.

Sociálni pracovníci vedia zadať do kalkulačky údaje o konkrétnej domácnosti, ako je napríklad počet detí či príjem z dávok a ukázať tak ľuďom, čo sa stane po nájdení si zamestnania. „Zároveň budú môcť vytlačiť tlačivá, ktoré treba vyplniť a zaniesť na jednotlivé úrady,“ vysvetlil Páleník.

Mzdová kalkulačka. Foto: SITA/AP, Zdroj: Inštitút zamestnanosti
kalkulacka Mzdová kalkulačka.

IZ ako príklad uviedol domácnosť, v ktorej sú dvaja dospelí, dve deti na základnej škole, jedno na strednej škole, pričom domácnosť poberá dávky v hmotnej núdzi a príjem takejto rodiny je okolo 388 eur. „Ak sa jeden z rodičov zamestná za minimálnu mzdu, príjem domácnosti dosiahne 950 eur, teda stúpne o 562 eur, ako dostávala rodina na dávkach v hmotnej núdzi. Pracovať sa oplatí,“ skonštatoval Páleník.

Vďaka kalkulačke si budú vedieť domácnosti vypočítať, ako sa bude meniť jej čistý príjem v závislosti od rastúcej hrubej mzdy. Príjem domácnosti, ak rastie hrubá mzda zamestnanca, rastie. Podľa Páleníka bol nárast príjmu domácnosti pozorovateľný pri takmer všetkých domácnostiach, kde sa jeden člen zamestná. „Pripravujeme školenia na úradoch práce, pevne veríme, že táto kalkulačka pomôže úradom práce aj terénnym sociálnym pracovníkom,“ dodal Páleník.

https://www.iz.sk/kalkulacka

debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #príjem #dávky #mobilná aplikácia #mzdová kalkulačka #Inštitút zamestnanosti #kalkulačka