Výdavky rezortu práce a sociálnych vecí majú budúci rok klesnúť

Výdavky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) by mali v budúcom roku dosiahnuť 2,3 mld. eur.

05.10.2018 12:00
rodina, dávky, dieťa, rodičovský Foto:
Rodiny vláda plánuje budúci rok podporiť celkovou sumou 756 mil. eur.
debata
Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2019 až 2021, ktorý zverejnilo ministerstvo financií. Celkové výdavky kapitoly rezortu práce a sociálnych vecí majú v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2018 medziročne klesnúť o 40,4 mil. eur. Prostriedky z Európskej únie vrátane spolufinancovania sa majú v porovnaní s tohtoročným schváleným rozpočtom znížiť o 141 mil. eur.

Na program pomoci v hmotnej núdzi by v budúcom roku malo smerovať 152 mil. eur, z toho na dávku v hmotnej núdzi 134 mil. eur. Výdavky na vyplácanie dávok v hmotnej núdzi by mali oproti tomuto roku klesnúť o 15,6 mil. eur. „Medziročné zníženie na dávke v hmotnej núdzi zohľadňuje vývoj v počte poberateľov,“ uviedlo ministerstvo financií. Navrhovaný rozpočet zohľadňuje aj vplyv „uvažovanej novely zákona o hmotnej núdzi, ktorá predpokladá zvýšenie jednotlivých príspevkov“.

Rodiny vláda plánuje budúci rok podporiť celkovou sumou 756 mil. eur. Na prídavok na dieťa sa má vynaložiť 321 mil. eur, čo oproti schválenému rozpočtu na tento rok predstavuje nárast o 5,68 mil. eur. „Dôvodom je výraznejší rast výšky prídavku v roku 2019 oproti predchádzajúcemu obdobiu,“ zdôvodnilo ministerstvo. Na rodičovský príspevok sa rozpočtuje 382 mil. eur, čo oproti schválenému rozpočtu na rok 2018 predstavuje nárast o 9,15 mil. eur.

Peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia sú na budúci rok rozpočtované v sume 375 mil. eur, čo oproti schválenému rozpočtu na tento rok predstavuje nárast o 94,1 mil. eur. Nárast podľa rezortu financií súvisí najmä so zvýšením peňažného príspevku na opatrovanie opatrovateľov v produktívnom veku a opatrovateľov poberajúcich dôchodkovú dávku a so zvýšením hodinovej sadzby osobnej asistencie. Príspevok na opatrovanie rodinným príslušníkom sa v tomto roku zvýšil o 120 eur, do roku 2020 by mal stúpnuť na úroveň čistej minimálnej mzdy.

Výdavky na sociálne služby by mali v budúcom roku predstavovať 147 mil. eur. „Oproti schválenému rozpočtu na rok 2018 dochádza k nárastu o sumu 9,42 mil. eur z dôvodu úpravy výšky finančného príspevku na poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach podmienených odkázanosťou,“ uvádza sa v návrhu budúcoročného rozpočtu.

Na aktívnu politiku trhu práce by sa malo v budúcom roku vynaložiť 135 mil. eur, z toho zo štátneho rozpočtu 45,2 mil. eur, čo predstavuje nárast o 9 % oproti schválenému rozpočtu na rok 2018. Návrh rozpočtu na budúci rok obsahuje aj výdavky na vianočný príspevok pre časť penzistov s nižším dôchodkom v sume 61,3 mil. eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #výdavky #dávky pre rodičov #prídavok na dieťa #dávka v núdzi