Ako môžete dať do nákladov zimné pneumatiky?

Už o pár týždňov začnú motoristi vo veľkom prezúvať pneumatiky. Podnikatelia, ktorí majú auto zaradené v obchodnom majetku, si môžu dať tento výdavok do nákladov.

05.10.2018 06:00
automechanik, nezamestnanosť, pracovné miesto,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
Akým spôsobom možno dať zimné pneumatiky do nákladov, závisí predovšetkým od toho, či podnikateľ kupuje prvé zimné pneumatiky, alebo už nahrádza pôvodné. “V zmysle metodického usmernenia Ministerstva financií SR obstaranie prvých zimných pneumatík sa účtuje ako príslušenstvo aj dodatočne, a preto sa obstarávacia cena automobilu zvyšuje o cenu nakúpených prvých zimných pneumatík,” vraví hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová.

To znamená, že prvé zimné pneumatiky nemožno dať priamo do nákladov, ale je ich potrebné odpisovať spolu s automobilom. “Nákup prvých zimných pneumatík aj dodatočne po uvedení automobilu do užívania a bez ohľadu na výšku obstarávacej ceny zvyšuje vstupnú cenu automobilu v zdaňovacom období, v ktorom došlo k nákupu,” hovorí Skokanová.

Iné to je v prípade, ak podnikateľ nahrádza opotrebované zimné pneumatiky novými. “Každé ďalšie obstaranie zimných pneumatík ovplyvňuje základ dane v tom zdaňovacom období, v ktorom sa o tomto účtovnom prípade účtuje priamo do spotreby, to znamená, že predstavuje bežný daňový výdavok,” povedala Skokanová.

Ak by podnikateľ teraz potreboval vymeniť na aute staršie zimné pneumatiky za nové, ktoré stoja 500 eur, týchto 500 eur by si mohol dať priamo do nákladov. Keďže ide o materiál, nemusí ho odpisovať, ale odpočíta si celý výdavok naraz.

Zimné pneumatiky si môžu dať do nákladov len tí podnikatelia, ktorí majú auto zaradené v obchodnom majetku. V prípade, že niekto využíva na podnikanie svoje súkromné auto, nemôže si dať takéto výdavky do nákladov. Namiesto toho si dáva do nákladov spotrebované pohonné hmoty podľa údajov v technickom preukaze a paušálnu náhradu vo výške 0,183 eura za každý prejdený kilometer.

debata chyba
Viac na túto tému: #náklady #pneumatika #živnostníci