Vysoké preddavky do zdravotnej poisťovne si možno znížiť

Zdravotné poisťovne v predchádzajúcich týždňoch zasielali živnostníkom výsledky ročného zúčtovania zdravotného poistenia za rok 2017.

02.10.2018 06:00
peniaze, živnostník, plat, výplata, euro, eurá Foto:
Ilustračné foto.
debata
Spolu s tým, či majú preplatok alebo nedoplatok sa podnikatelia dozvedia aj to, koľko musia v budúcom roku platiť.

Výška odvodov na zdravotné poistenie v roku 2019 sa tak bude odvíjať od príjmu živnostníka v roku 2017. Môže sa tak stať, že živnostníkovi, ktorý mal v roku 2017 vysoký príjem, sa v budúcom roku bude dariť výrazne horšie. Ale napriek tomu musí platiť vysoké preddavky na zdravotné poistenie.

Zdravotná poisťovňa tieto preddavky následnej zúčtuje a keď živnostníkovi na základe jeho skutočného príjmu v budúcom roku vyjde nižší vymeriavací základ, ako z ktorého platil preddavky, tak mu rozdiel vráti. Lenže to bude až na jeseň roku 2020.

Ak živnostník nemá na to, aby platil vysoké preddavky, môže požiadať zdravotnú poisťovňu o ich zníženie. “Podľa zákona o zdravotnom poistení zdravotná poisťovňa môže na základe písomnej žiadosti samostatne zárobkovo činnej osoby povinnej odvádzať preddavky na poistné povoliť aj inú výšku preddavkov ako ustanovuje zákon pre platobnú neschopnosť tejto osoby, ak dôvodne možno predpokladať, že v ročnom zúčtovaní poistného bude schopná zaplatiť dlžné sumy poistného,” vraví hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Viktória Vasilenková.

Každý, kto požiada o zníženie preddavkov, musí platiť odvody aspoň z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý v budúcom roku bude na úrovni 477 eur. “Minimálna výška preddavku pre rok 2019 bude 66,78 eura, prípadne 33,39 eura (pre ZŤP). Ak by živnostník mal dokonca popri živnosti aj pracovný pomer, prípadne bol poistencom štátu môže požiadať dokonca o zníženie preddavkov na 0 eur,” tvrdí hovorca Union poisťovne Matej Neumann.

V roku 2018 je minimálny vymeriavací základ vo výške 456 eur, čo znamená, že živnostníci musia každý mesiac posielať do poisťovne aspoň 63,84 eura. Túto sumu musia platiť aj tí, ktorí skončili v strate, alebo mali aktívnu živnosť, no nedosahovali z nej žiaden príjem za predpokladu, že neboli zároveň zamestnaní ani poistenci štátu.

Samostatne zárobkovo činné osoby musia prvýkrát zaplatiť odvody podľa príjmu za rok 2017 začiatkom februára 2019. Keďže odvody sa platia mesačne pozadu, v januári musia zaplatiť ešte poistné v pôvodnej výške, keďže pôjde o preddavok za december roku 2018.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotná poisťovňa #živnostníci #ročné zúčtovanie