Počas poberania materského zamestnanec neplatí poistné zo žiadneho zárobku

Aké sú povinnosti zamestnávateľa, ak prijme na dohodu o pracovnej činnosti zamestnankyňu, ktorá súčasne poberá dávku materské? Nárok na dávku materské jej vznikol z nemocenského poistenia u iného zamestnávateľa. Aké odvody je povinný platiť zamestnávateľ a aké sú povinnosti pri prihlásení takejto zamestnankyne? Oznamuje sa niekde, že súčasne poberá dávku materské?

27.09.2018 06:00
debata
Zmierte sa s tým, že príde aj obdobie, keď sa... Foto: SHUTTERSTOCK
matka, dieťa, práca, kariéra, Zmierte sa s tým, že príde aj obdobie, keď sa vám nepodarí zvládnuť všetko aj napriek dokonalému plánovaniu.

Nárok na dávku materské jej vznikol z nemocenského poistenia u iného zamestnávateľa. Aké odvody je povinný platiť zamestnávateľ a aké sú povinnosti pri prihlásení takejto zamestnankyne? Oznamuje sa niekde, že súčasne poberá dávku materské?

Podľa zákona o sociálnom poistení (§ 140) zamestnanec a ani jeho zamestnávateľ nie sú povinní platiť poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti v období, počas ktorého sa zamestnancovi poskytuje materské. Ide o inštitút vylúčenia povinnosti platiť poistné.

Platí to aj vtedy, ak zamestnancovi počas poberania materského vznikne nový právny vzťah, v tomto konkrétnom prípade dohoda o pracovnej činnosti. Napriek tomu, že si z danej dohody neuplatňuje nárok na dávku materské, neplatí poistné na žiadne poistenie. Zamestnávateľ platí poistné len na úrazové poistenie z celého vymeriavacieho základu.

Skutočnosť, že zamestnanec je poberateľom dávky materské, zamestnávateľ pri prihlasovaní do registra poistencov a sporiteľov starobného dôchodkového sporenia neuvádza.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávateľ #Sociálna poisťovňa #matka #materské #nemocenské poistenie