Študenti pracujúci na dohodu si môžu uplatniť odvodovú úľavu

Nielen poberatelia dôchodkov, ale aj študenti si môžu pri práci na dohodu o brigádnickej práci študentov určiť jednu dohodu s príjmom do 200 eur mesačne a neplatiť z nej poistné na dôchodkové poistenie.

26.09.2018 12:35
študenti, práca, brigáda Foto:
Ilustračné foto.
debata

Študenti pracujúci na dohodu sú poistení a povinní platiť poistné na dôchodkové poistenie (starobné a invalidné). Poistné za nich odvádza zamestnávateľ. Títo študenti sami nijaké povinnosti voči Sociálnej poisťovni nemajú.

Majú však právo určiť jednu dohodu o brigádnickej práci študentov na neplatenie poistného na dôchodkové poistenie, ak mesačný príjem alebo priemerný mesačný príjem z tejto dohody nepresiahne 200 eur. Ak má študent viacero dohôd o brigádnickej práci študentov, v jednom kalendárnom mesiaci si môže uplatniť výnimku len na jednu dohodu.

Študent o uplatnení výnimky písomne informuje zamestnávateľa na tlačive Oznámenie a čestné vyhlásenie k dohode o brigádnickej práci študentov. Viac informácií o tom, za akých podmienok si možno uplatniť odvodovú úľavu pre študentov, poskytujú pobočky Sociálnej poisťovne " alebo ich možno nájsť tu: https://www.socpoist.sk/-bqa/55390s#…

Vo všeobecnosti platí, že študent nemá len z právneho postavenia študenta voči Sociálnej poisťovni počas celého štúdia nijaké prihlasovacie, oznamovacie ani odvodové povinnosti. Ak študent začne popri štúdiu vykonávať nejaký druh zárobkovej činnosti, povinnosti mu vzniknú. Kompletné informácie možno nájsť na webovej stránke Sociálnej poisťovne Študent.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #zamestnávateľ #brigáda #poistné #dohoda o brigádnickej práci #dôchhodkové poistenie