Živnostníci si znovu priplatia na odvodoch

Väčšina živnostníkov bude platiť vyššie odvody do Sociálnej poisťovne ako aj do zdravotnej poisťovne.

28.09.2018 06:00
zamestnanci, zamestnanec, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata (36)
Od januára sa totiž zvýši minimálny vymeriavací základ, z ktorého platí odvody viac ako 70 percent samostatne zárobkovo činných osôb. Minimálny vymeriavací základ predstavuje najnižšiu sumu, z ktorej sa počítajú odvody každému živnostníkovi, ktorý je povinne poistený. V tomto roku je minimálny vymeriavací základ na úrovni 456 eur. Živnostníci, ktorí platia minimálne odvody, tak musia každý mesiac posielať do zdravotnej poisťovne 63,84 eura a do Sociálnej poisťovne 151,16 eura.

Keďže minimálny vymeriavací základ sa počíta ako 50 percent priemernej mzdy spred dvoch rokov, od januára sa zvýši na 477 eur. Najnižšie možné odvody do Sociálnej poisťovne preto vzrastú na 158,11 eura a do zdravotnej poisťovne na 66,78 eura. Živnostník, ktorý bude platiť minimálne odvody, tak bude musieť v budúcom roku posielať do poisťovní každý mesiac 224,89 eura, čo je o 9,89 eura viac ako v tomto roku.

Podnikatelia si nemusia sami počítať, koľko majú platiť. Zdravotné poisťovne oznamujú novú sumu preddavkov na zdravotné poistenie spolu s výsledkom ročného zúčtovania zdravotného poistenia a Sociálna poisťovňa oznámi nový vymeriavací základ ako aj sumu odvodov listom v priebehu januára.

Živnostníci musia prvýkrát zaplatiť odvody v novej sume najneskôr 8. februára 2019. Keďže sa odvody platia mesačne dozadu, začiatkom januára zaplatia poistné ešte v pôvodnej výške za mesiac december.

Vďaka vyšším odvodom budú mať živnostníci nárok na vyššie nemocenské dávky. Pri nemocenských dávkach zvyčajne platí, že sa počítajú z vymeriavacieho základu, z ktorého si živnostník platil odvody v predchádzajúcom kalendárnom roku. To znamená, že tento rok sa počítajú z minuloročného vymeriavacieho základu a budúci rok sa budú rátať z tohtoročného vymeriavacieho základu.

Ak si živnostník v posledných rokoch platil minimálne odvody, tak v tomto roku môže za 30 dní práceneschopnosti dostať nemocenskú dávku vo výške 226,50 eura. V budúcom roku by mal dostať za 30 dní práceneschopnosti dávku v sume 233,87 eura.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody #živnostníci