Príspevky na kompenzáciu: Prilepšili si opatrovatelia, vyššia je aj ochrana príjmu

Život zdravotne postihnutých ľudí a ich opatrovateľov či asistentov je od júla o čosi jednoduchší. Vďaka novele zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia.

04.10.2018 06:00
dôchodca, muž, senior, kosenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Azda najväčšou zmenou prešiel príspevok na opatrovanie. Kým príspevok pre opatrovateľov produktívnom veku, teda tých, ktorí nepoberajú žiadnu dôchodkovú dávku, je vyšší o 120 eur pri opatrovaní jednej osoby so zdravotným postihnutím, príspevok pre opatrovateľov v dôchodkovom veku sa zvýšil o viac ako 90 eur.

Upravili sa aj podmienky poskytovania príspevku na opatrovanie po úmrtí opatrovanej osoby s hendikepom s dôrazom na primerané finančné zabezpečenie fyzickej osoby vykonávajúcej opatrovanie.

„Naše motívy pre toto razantné zvyšovanie sú zrejmé: domáce prostredie má na zdravotne postihnutých najlepší vplyv, starostlivosť zo strany príbuzných je pre nich najakceptovateľnej­šia, pretože najmä pri ťažších stavoch zasahuje do intimity týchto ľudí, príbuzní majú väčšinou prirodzený záujem opatrovať čo najkvalitnejšie a vysoko nad rámec formálnej povinnosti. Je všeobecným záujmom urobiť všetko pre to, aby ľudia, ktorí majú zdravotné problémy, mohli ostať čo najdlhšie vo svojom prirodzenom prostredí, teda v rodinách,“ zdôraznil minister práce Ján Richter.

Vyššia je aj hranica ochrany príjmu osoby s ŤZP z 1,7– na 2-násobok sumy životného minima pre plnoletú osobu. Ak opatrovateľ v produktívnom veku opatruje nezaopatrené dieťa, príspevok sa zvýšil zo 49,80 na 100 eur mesačne.

Osobní asistenti dostali pridané euro za jednu hodinu osobnej asistencie. Zrušené je aj sledovanie príjmu osoby s ŤZP.

Nárok na parkovací preukaz má tiež viac ľudí. Dostať ho môžu napríklad aj ľudia so zníženou imunitou v dôsledku akútnej onkologickej liečby, viac ľudí dostane aj príspevok na prevádzku osobného auta. V tomto prípade ho môžu dostať aj ľudia, ktorí nie sú odkázaní na individuálnu prepravu autom, ale sú zaradené do chronického dialyzačného či transplantačného programu a ktorým sa poskytuje akútna onkologická liečba.

Vďaka zvýšenej sume životného minima sú vyššie aj niektoré opakované príspevky na kompenzáciu. „Základná dávka pre jednu plnoletú osobu sa zvýšila zo 199,48 na 205,07 eura mesačne,“ informovala Barbora Petrová z tlačového oddelenia ministerstva práce. Valorizácia príspevkov mala pozitívny vplyv aj na ťažko zdravotne postihnuté osoby, ktoré poberajú príspevky na kompenzáciu. Ide predovšetkým o peňažný príspevok na prepravu, na kompenzáciu zvýšených výdavkov (diétne stravovanie, hygiena alebo opotrebovanie, prevádzku osobného auta, pes so špeciálnym výcvikom).

„Napríklad peňažný príspevok na prepravu porastie zo súčasných 101,78 na 104,63 eura, príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich so zabezpečením prevádzky auta z 33,32 na 34,25 eura,“ informovala Petrová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ťažko zdravotne postihnutí #asistenti #opatrovateľské služby