Ľudia, ktorí idú do kúpeľov, môžu ušetriť na daniach

Vďaka novej nezdaniteľnej sume môžu tento rok ušetriť na daniach všetci ľudia, ktorí sa chystajú do kúpeľov.

12.09.2018 06:00
wellness, bazén, kúpalisko, relax, oddych,... Foto:
Ilustračné foto
debata
Od tohto roku si možno z daňového základu odpočítať preukázateľne zaplatené úhrady súvisiace s kúpeľnou starostlivosťou a s ňou spojenými službami. Znížiť daňový základ si takto možno maximálnej o 50 eur za rok. Daňovník si však môže odpočítať výdavky na kúpele nielen za seba ale aj za manžela alebo manželku a deti.

Napríklad ak sa na kúpeľný pobyt vyberie rodina s dvomi deťmi, môžu si jeden z rodičov znížiť svoj daňový základ o 200 eur. Vďaka tomu ušetrí na dani 38 eur. „Ak nárok na uplatnenie tejto nezdaniteľnej časti základu dane na dieťa daňovníka spĺňa viac daňovníkov a ak sa nedohodnú inak, nezdaniteľná časť základu dane, ktorou sú úhrady súvisiace s kúpeľnou starostlivosťou a s ňou spojenými službami, sa uplatňuje v poradí matka, otec, iná oprávnená osoba,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová.

Uplatniť si túto nezdaniteľnú časť možno až pri podávaní daňového priznania za rok 2018, pričom zamestnanci si ju budú môcť odpočítať v ročnom zúčtovaní, ktoré za nich spraví zamestnávateľ. Každý, kto chce takto ušetriť na daniach, však potrebuje doklad o zaplatení za kúpeľné služby.

Odpočítať z daní si však nemožno hocijaký wellness pobyt. Odrátať sa dajú len výdavky na kúpeľnú starostlivosť v zariadeniach, ktoré sú prevádzkované na základe povolenia podľa zákona o prírodných liečivých vodách, prírodných liečebných kúpeľoch, kúpeľných miestach a prírodných minerálnych vodách.

Okrem nezdaniteľnej časti na kúpeľnú starostlivosť si možno v tomto roku odpočítať z daňového základu aj nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka, nezdaniteľnú sumu na manžela (manželku) a odrátať si možno aj príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie. Nezdaniteľná časť na daňovníka ako aj na manželku dosahuje maximálnu výšku 3 830,02 eura. Z príspevkov na tretí pilier si zase možno odrátať najviac 180 eur za rok.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #kúpele #daňový základ