Trináste platy vyplatilo zamestnancom len minimum firiem

Trinásty plat v júni tohto roka vyplatilo zamestnancom len minimum firiem. Upozorňuje na to poradenská spoločnosť Grant Thornton Slovensko.

22.08.2018 13:25
trinásty plat, firma, práca, porada Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
"Zo všetkých našich klientov, ktorí pôsobia vo výrobných aj v nevýrobných sektoroch, túto možnosť dokázalo využiť menej ako päť percent firiem. Odhadujem, že na Slovensku vyplatili dovolenkový 13. plat podľa nového systému menej ako tri percentá firiem,“ uviedla daňová partnerka poradenskej spoločnosti Grant Thornton Silvia Hallová.

Hlavným dôvodom, prečo podpora 13. a 14. platov nefunguje, je podľa nej zlé nastavenie podmienok. „Oslobodenie sumy 500 eur od daňového zaťaženia príde až od roku 2019, nulové sociálne odvody z 13. a 14. platu budú možné až od roku 2021. Finančná úľava pre zamestnávateľov je tak dnes podľa podmienok Zákonníka práce úplne minimálna,“ tvrdí Hallová.

Pri zdravotnom poistení zo sumy 500 eur podľa nej ušetrí firma v tomto roku maximálne 16,20 eura. Zamestnávatelia okrem toho majú problém s určením priemerného príjmu. "Napríklad prémie, ktoré presahujú priemerný príjem, im pri 13. plate dodatočne zvyšujú mzdové náklady,“ vysvetľuje Hallová. Zavedenie takzvaného nároku na 13. a 14. plat sa tak podľa nej ukázal ako čisto propagandistický krok. Ak chce vláda skutočne pomôcť zamestnancom, musí znížiť extrémne vysoké daňovo-odvodové zaťaženie, tvrdí.

Rakúsky expert a managing partner spoločnosti Grant Thornton Wilfried Serles poukazuje na to, že daňovo-odvodové zaťaženie práce je na Slovensku vyššie ako v Rakúsku, ktoré sa považuje za krajinu s vysokými daňami. Z rovnakého hrubého príjmu zostane podľa neho zamestnancovi na Slovensku menej peňazí v čistom ako zamestnancovi v Rakúsku. To platí nielen pri porovnaní tisíceurovej mzdy, ale aj vyšších príjmov. "Slovensko, žiaľ, zvyšovaním zaťaženia ceny práce v posledných rokoch predbehlo aj Rakúsko. Ak chce slovenská vláda ľuďom zvýšiť príjmy, musí znížiť zaťaženie ceny práce. Akékoľvek iné opatrenie ako zníženie daňovo-odvodového zaťaženia je len šou bez konečného efektu,“ uviedol Serles.

Novela Zákonníka práce zaviedla od mája tohto roka čiastočné oslobodenie trinástych a štrnástych platov od daní a odvodov. Dobrovoľne vyplatené trináste a štrnáste platy budú postupne oslobodené od daní a odvodov do sumy 500 eur pod podmienkou, že budú aspoň vo výške priemerného mesačného zárobku zamestnanca. Toto opatrenie presadili poslanci NR SR za SNS.

Trináste platy bude zamestnávateľ vyplácať v júni a štrnáste platy v decembri. Podmienkou bude to, aby pri trinástom plate oslobodenom od daní a odvodov pracovný pomer zamestnanca trval nepretržite aspoň dva roky. Oslobodenie štrnásteho platu od daní a odvodov bude podmienené tým, aby zamestnanec pracoval u zamestnávateľa nepretržite aspoň štyri roky a druhou podmienkou bude, aby zamestnávateľ vyplatil zamestnancovi aj trinásty plat.

Trinásty plat v sume aspoň priemerného mesačného zárobku zamestnanca bude do výšky 500 eur prvýkrát oslobodený od zdravotného poistenia od tohto roku, od dane z príjmov v roku 2019 a od sociálnych odvodov až od roku 2021. Štrnásty plat v sume najmenej priemerného mesačného zárobku sa do výšky 500 eur prvýkrát oslobodí od zdravotných odvodov od tohto roka, od dane z príjmov takisto od tohto roka a od sociálnych odvodov od roku 2019. Zo sumy trinásteho a štrnásteho platu, ktorá prevyšuje 500 eur, sa bude naďalej platiť daň z príjmov, aj sociálne a zdravotné odvody.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #odvody #zamestnanci #trinásty plat