Na akú podporu máte nárok, ak zostane doma po rodičovskej dovolenke?

Akú dávku v nezamestnanosti dostane rodič, ktorý sa zaeviduje na úrade práce, závisí predovšetkým od toho, či išiel priamo z rodičovskej dovolenky na úrad práce a či počas rodičovskej dovolenky aj pracoval.

15.08.2018 10:14
materské, materská, rodičovský, príspevok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
„Ak sa takýto poistenec po skončení rodičovskej dovolenky zaeviduje na úrade práce a požiada v pobočke Sociálnej poisťovne o dávku, táto sa mu vypočíta podľa toho, v akej konkrétnej životnej situácii sa nachádza,“ informovala Sociálna poisťovňa. V praxi môžu nastať tri prípady, od ktorých sa odvíja výpočet dávky v nezamestnanosti.

1. Pracovný pomer sa skončí hneď po skončení rodičovskej dovolenky

V takom prípade sa výška dávky určí z vymeriavacích základov dosiahnutých v období dvoch rokov predchádzajúcich začiatku prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky. „To znamená, že sa určí z príjmu dosahovaného pred nástupom na rodičovskú dovolenku,“ tvrdí Sociálna poisťovňa vo svojej správe.

2. Rodič nastúpi do zamestnania a až potom sa zaeviduje na úrade práce

„Ak sa pracovný pomer skončí neskôr, teda ak by poistenec vykonával prácu po skončení rodičovskej dovolenky a až potom by sa zaevidoval na úrade práce, výška dávky sa určí z vymeriavacieho základu dosiahnutého za toto obdobie trvania pracovného pomeru po skončení rodičovskej dovolenky,“ informuje Sociálna poisťovňa.

3. Rodič pracoval počas čerpania rodičovskej dovolenky

Výška dávky nezamestnanosti sa v tomto prípade určí z príjmu, ktorý rodič dosahoval počas rodičovskej dovolenky. „Ak ale bude takto určená dávka v nezamestnanosti nižšia ako pri určení z príjmu dosahovaného pred nástupom na rodičovskú dovolenku, Sociálna poisťovňa prizná a bude vyplácať tú dávku, ktorá bude vyššia, a teda pre poistenca výhodnejšia,“ tvrdí Sociálna poisťovňa. Vďaka tomuto pravidlu nie sú znevýhodnení rodičia, ktorí si počas rodičovskej dovolenky privyrábali, no ich zárobok bol nízky.

Dávka v nezamestnanosti dosahuje 50 percent z vymeriavacieho základu. To znamená, že nezamestnaný dostane približne polovicu svojej doterajšej hrubej mzdy. Základnom podmienkou na získanie dávky v nezamestnanosti je, aby bol poistenec v posledných štyroch rokoch aspoň dva roky poistený v nezamestnanosti. Za obdobie poistenia v nezamestnanosti sa pritom považuje aj čas, keď bolo toto poistenie prerušené z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dávka v nezamestnanosti #rodič