Nízke materské? Môžete požiadať o jeho navýšenie

Výška materského závisí od mzdy, z ktorej si matka platila odvody. Stanovená je pritom len maximálna suma tejto dávky, minimálne materské určené nie je.

10.07.2018 13:11
rodič, rodičovský, bonus, rodinia, materské,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Môže sa preto stať, že ak matka pred pôrodom mala nízky zárobok, jej materské bude nižšie ako je výška rodičovského príspevku. „Ak je suma materského nižšia ako je suma rodičovského príspevku, možno požiadať o jej dorovnanie do výšky rodičovského príspevku. Nie však Sociálnu poisťovňu, ale príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste svojho bydliska, ktorý rodičovský príspevok aj ostatné štátne sociálne dávky priznáva a vypláca,“ informovala Sociálna poisťovňa.

V tomto roku je výška rodičovského príspevku 214,70 eura mesačne. Požiadať o dorovnanie tak môžu tie matky, ktorým Sociálna poisťovňa vypočíta nižšie materské. „K žiadosti o dorovnanie materského do výšky rodičovského príspevku je potrebné priložiť rozhodnutie o nároku na materské zo Sociálnej poisťovne, v ktorom je uvedená výška materského na deň,“ tvrdí Sociálna poisťovňa vo svojej správe.

Podľa údajov za máj tohto roku, priemerná výška materského dosiahla 633,38 eura. V tomto mesiaci pritom bolo vyplatených 31 306 dávok materské. Minulý rok v máji bolo vyplatených 28 356 dávok materské s priemernou výškou 527,04 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #materské