Zamestnanci dostanú od júna drahšie stravné lístky

Už za mesiac jún by mali dostať zamestnanci stravné lístky v minimálnej hodnote 3,60 eura. Dnes je minimálna hodnota stravného lístka 3,38 eura.

31.05.2018 13:52
zlenina, šalát, zdravá stava, jedlo, obed,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zamestnanci si polepšia vďaka tomu, že sa zvýšia sumy stravného. Tie zase vzrastú preto, lebo sa dvihli ceny v reštauráciách o viac ako päť percent od posledného zvyšovania stravného.

Základná suma stravného sa tak od 1. júna zvýši zo 4,50 na 4,80 eura. Keďže hodnota stravného lístka musí predstavovať aspoň 75 percent zo sumy stravného, zamestnanci musia dostať stravný lístok aspoň vo výške 3,60 eura.

Firmy však môžu zamestnancom prispieť na jedlo aj vyššou čiastkou. Najčastejšie tak robia príspevkom zo sociálneho fondu. Výhodou takéhoto použitia peňazí z fondu je, že zamestnanec nemusí z takéhoto príspevku platiť daň. Vo väčšine iných prípadov musí zamestnanec z peňazí, ktoré získa zo sociálneho fondu, zaplatiť daň i odvody.

Zamestnávateľ musí zamestnancovi prispieť na stravu v prípade, že v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. V prípade, že pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť poskytnutie ďalšieho teplého hlavného jedla.

Vyššie stravné pomôže aj živnostníkom, ktorí si odpočítavajú skutočné výdavky. Za každý odpracovaný deň si totiž môžu dať do náklady výdavky na stravné. Kým doteraz si mohli takto odpočítať 4,50 eura na deň, od júna to bude 4,80 eura. Živnostníci, ktorí využívajú paušálne výdavky, si stravné lístky nemôžu dať do nákladov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #zamestnanci #stravné