Kedy musím začať platiť odvody?

Minulý rok v júni som si založil živnosť. Vlani som celkovo v hrubom zarobil 20-tisíc eur. Tento rok som si odložil daňové priznanie a budem ho podávať až koncom júna. Doteraz som neplatil žiadne odvody do Sociálnej poisťovne. Kedy ich musím začať platiť? Oliver T.

31.05.2018 12:50
daňové, priznanie, dane, odvody, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prvý rok po založení živnosti sú podnikatelia oslobodení od platenia odvodov na sociálne poistenie. Povinnosť platiť odvody vám vznikne až v nasledujúcom roku a to za predpokladu, že váš hrubý príjem prekročí 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. Pretože váš príjem bol vlani vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu, budete musieť v tomto roku začať platiť odvody.

O tom, či vám vznikne povinné poistenie, vás bude informovať Sociálna poisťovňa listom. Keďže ste si posunuli termín na podanie daňového priznania, povinné poistenie vám vznikne až od 1. októbra 2018. V priebehu októbra by ste mali dostať list, v ktorom sa dozviete aj výšku vášho vymeriavacieho základu a sumu, ktorú budete musieť každý mesiac platiť.

Keďže odvody sa platia mesačne pozadu, budete musieť poistné zaplatiť prvýkrát najneskôr 8. novembra, kedy sú splatné odvody za mesiac október.

V prípade, že by ste si neposunuli termín na podanie daňového priznania, vzniklo by vám povinné poistenie už 1. júla a odvody by ste museli prvýkrát zaplatiť do 8. augusta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #SZČO