Zamestnávateľ mi odmieta dať príplatok za nočnú prácu

Popri starobnom dôchodku pracujem na pracovnú zmluvu ako nočný recepčný. Už som si zvykol, že dostávam takzvaný dvojzložkový plat.

30.05.2018 13:37
peniaze, euro, hypotéky Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (16)

Na pracovnej porade mi však na moju otázku zamestnávateľ povedal, že mi nebude vyplácať príplatky podľa Zákonníka práce, ktoré mi má dávať od 1. mája 2018. Ide mi predovšetkým o príplatok za nočnú prácu. Zamestnávateľ mi povedal, že ak si mi nepáči, môžem odísť a zamestnať sa naspäť v štátnej správe, kde som pracoval predtým. Ako mám postupovať? Rozmýšľam aj o skončení pracovného pomeru. Dano J.

Odpoveď:

Všetky príplatky sú nárokovateľné zložky mzdy, ktoré je zamestnávateľ povinný zamestnancom riadne vyplácať. Ak ich nevypláca, zamestnanec sa môže na začiatok obrátiť na Inšpektorát práce, prípadne svoj nárok môže vymáhať súdne.

V prípade ak zamestnávateľ nevyplatil zamestnancovi mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti, zamestnanec môže skončiť pracovný pomer okamžitým skončením. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

Zákonník práce v § 118 ods. 1 a 2 hovorí: Zamestnávateľ je povinný poskytovať zamestnancovi za vykonanú prácu mzdu. Mzda je peňažné plnenie alebo plnenie peňažnej hodnoty (naturálna mzda) poskytované zamestnávateľom zamestnancovi za prácu.

Odpovedal JUDr. Viktor Križan, PhD., z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #pracujúci dôchodcovia #nočná práca