Dve zmluvy? Musíte byť prihlásený dvakrát na platenie odvodov

Pre zamestnávateľa, u ktorého ste zamestnaný na zmluvu, môžete zároveň pracovať aj na dohodu. V takom prípade vás však musí dvakrát prihlásiť do Sociálnej poisťovne.

24.05.2018 09:52
pracujúci, zamestnanec, fabrika Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Zamestnávatelia v podobnej situácii ale často váhajú a neplnia si riadne svoje oznamovacie povinnosti. Ich povinnosťou je prihlásiť svojho zamestnanca do Sociálnej poisťovne viackrát, ak s ním majú uzatvorených viacero právnych vzťahov súbežne,“ informovala Sociálna poisťovňa.

Firma musí svojho zamestnanca prihlásiť toľkokrát, koľko zmlúv s ním má uzatvorených. Vždy ho prihlasuje elektronicky prostredníctvom Registračného listu fyzickej osoby, a to deň pred vznikom poistení, najneskôr pred výkonom činnosti.

„Ak má zamestnanec zo všetkých vzťahov právo na pravidelný príjem, uvádza ho zamestnávateľ viackrát aj v Mesačnom výkaze poistného a príspevkov. Pri dvoch právnych vzťahoch s pravidelným príjmom ho teda uvedie v dvoch riadkoch. Ak však ide o činnosť s právom na nepravidelný príjem, v mesačnom výkaze zamestnávateľ zamestnanca neuvádza. Uvedie ho až po ukončení konkrétneho právneho vzťahu vo Výkaze poistného a príspevkov,“ píše Sociálna poisťovňa vo svojej správe.

Za súbežný pracovný pomer sa pritom považuje aj situácia, keď je človek vo vlastnej firme zamestnaný na pracovnú zmluvu a súčasne v nej vykonáva funkciu konateľa s právom na príjem zakladajúci sociálne poistenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #Sociálna poisťovňa #odvody