Kedy môže absolvent dostať dávku v nezamestnanosti?

Konkrétne povinnosti absolventov stredných a vysokých škôl voči Sociálnej poisťovni závisia od ich konkrétneho rozhodnutia a životnej situácie, v ktorej sa po škole ocitnú.

22.05.2018 10:32
študenti Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Ak absolvent zostane po ukončení strednej alebo vysokej školy nezamestnaný, nemá voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti bez ohľadu na to, či sa zaeviduje na úrade práce, alebo nie. Počas štúdia ani po ukončení školy za študenta-absolventa totiž nikto neplatí poistné na sociálne poistenie. Z tohto dôvodu nemá následne ani nárok na žiadne dávky zo Sociálnej poisťovne, čiže nevznikne mu bezprostredne po ukončení školy ani nárok na dávku v nezamestnanosti,“ informovala Sociálna poisťovňa.

Aby absolventi mohli získať dávku v nezamestnanosti, museli by sa ešte počas štúdia prihlásiť a platiť si dobrovoľné poistenie. Na získanie dávky v nezamestnanosti sú pritom potrebné aspoň dva roky poistenia v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce.

„Ak sa študent-absolvent po ukončení školy zamestná ako zamestnanec (alebo dohodár), povinnosti za neho bude riešiť jeho zamestnávateľ – prihlási ho do registra Sociálnej poisťovne a bude za neho odvádzať aj poistné na sociálne poistenie,“ tvrdí Sociálna poisťovňa vo svojej správe.

Študenti, ktorí po ukončení školy začnú prvýkrát podnikať, si poistné budú platiť sami. Povinné poistenie im však môže vzniknúť až o rok. Od 1. júla 2019 im povinné poistenie vznikne, ak ich tohtoročný príjem uvedený v daňovom priznaní prekročí 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. Sociálna poisťovňa im v prípade vzniku povinného poistenia v priebehu júla budúceho roku oznámi výšku poistného a údaje na identifikáciu platby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #absolventi #dávky v nezamestnanosti