Aké odvody budete od júla platiť? Vypočítajte si ich v kalkulačke

Už od júla sa mnohým živnostníkom zmení výška odvodov do Sociálnej poisťovne. Tí, ktorí si neodložili termín na podanie daňového priznania, začnú platiť odvody podľa príjmu za rok 2017.

16.05.2018 11:34
peniaze, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Či musí živnostník platiť a koľko bude platiť, môže už teraz zistiť prostredníctvom kalkulačky, ktorú pripravila Sociálna poisťovňa. Do kalkulačky je potrebné zadať najprv svoj hrubý príjem (bez odpočítania výdavkov) za minulý rok. Kalkulačka na základe toho oznámi, či bude živnostník po 1. júli povinne dôchodkovo poistený. V prípade, že živnostník je povinný platiť odvody, vyráta si následne v kalkulačke ich výšku.

„Výpočet v kalkulačke je informatívny a SZČO bude Sociálna poisťovňa informovať do 23. júla 2018. Sociálna poisťovňa pošle SZČO oznámenie, ak jej od 1. júla 2018 vzniká povinné poistenie, a tiež ak jej povinné poistenie pokračuje alebo zaniká,“ informovala Sociálna poisťovňa.

Keďže sa odvody platia mesačne pozadu, prvýkrát musia živnostníci zaplatiť odvody v novej výške do 8. augusta 2018. Tento dátum sa však týka len tých ľudí, ktorí podali daňové priznanie v riadnom termíne. Ak si niekto odložil daňové priznanie, výška odvodov do Sociálnej poisťovne sa mu zmení až od 1. októbra, to znamená, že poistné v novej výške zaplatí začiatkom novembra.

Preddavky na poistné do zdravotnej poisťovne sa počas roku nemenia a živnostníci stále platia rovnakú sumu. Až v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia, ktoré im poisťovne zašlú na jeseň sa dozvedia, koľko budú platiť v budúcom roku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody #SZČO