Musím sa zaregistrovať ako platca DPH, keď prenajímam byty?

Vlastním štyri byty, ktoré prenajímam. Musím sa zaregistrovať ako platca DPH a odvádzať z tohto príjmu daň? Peter, Bratislava

10.05.2018 10:28
hypotéka, prenájom, nájom, nehnuteľnosť, byt Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak prenajímate nehnuteľnosť, musíte sledovať svoj obrat. Od neho závisí, či sa musíte registrovať ako platca DPH. Povinnosť zaregistrovať sa vám vznikne, ak dosiahnete obrat 49 790 eur za 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov. Obrat sa nesleduje za kalendárny rok ale vždy za posledných 12 mesiacov.

V prípade, že obrat 49 790 eur dosiahnete skôr ako za 12 mesiacov, napríklad už za tri alebo štyri mesiace, ste povinný podať žiadosť o registráciu za platiteľa už v nasledujúcom mesiaci po dosiahnutí stanoveného obratu. Žiadosť sa podáva do 20. dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom ste dosiahli obrat 49 790 eur. Daňový úrad vás následne zaregistruje do 21 dní odo dňa doručenia žiadosti o registráciu alebo do 60 dní odo dňa doručenia žiadosti, ak by ste boli povinný zložiť zábezpeku na daň.

Aj v prípade, že by ste sa stali platcom DPH, nemusíte k nájmu pripočítať daň z pridanej hodnoty. Podľa zákona o DPH je totiž nájom nehnuteľnosti oslobodený od dane s výnimkou nájmu v ubytovacích zariadeniach, nájmu priestorov a miest na parkovanie vozidiel, nájmu trvalo inštalovaných zariadení a strojov a nájmu bezpečnostných schránok.

Platiteľ sa však sám môže rozhodnúť, že nájom nehnuteľnosti zdaní daňou z pridanej hodnoty, ale len v tom prípade, ak je nájom poskytnutý pre zdaniteľnú osobu – napr. pre podnikateľa, ktorý je alebo nie je platiteľom DPH). V prípade, že by ste prenajímali nehnuteľnosti viacerých zdaniteľným osobám, môžete sa rozhodnúť, či nájom zdaníte pre všetkým nájomcov alebo len pre niektorých nájomcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #prenájom #DPH