Živnostníkom sa znovu zmenia odvody

Hoci len vo februári museli mnohí živnostníci začať platiť vyššie odvody na zdravotné a sociálne poistenie, v lete si budú musieť viacerí znovu meniť trvalé príkazy na platenie odvodov. Už za júl budú musieť podnikatelia zaplatiť odvody do Sociálnej poisťovne podľa príjmu za rok 2017.

24.04.2018 10:22
účet, banka, odvody, dane, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Sociálna poisťovňa upozorňuje samostatne zárobkovo činné osoby, že oznámenie o povinnom poistení SZČO dostanú, ako zvyčajne, v júli 2018. Sociálnu poisťovňu netreba o túto informáciu žiadať,“ informovala Sociálna poisťovňa vo svojej správe. Keďže odvody sa platia mesiac pozadu, je potrebné prvýkrát zaplatiť odvody v novej výške do 8. augusta 2018.

Vymeriavací základ pre platenie odvodov do Sociálnej poisťovne sa od 1. júla zmení len tým živnostníkom, ktorí podali daňové priznanie v riadnom termíne. V prípade, že si niekto termín na podanie priznania odložil, začne odvody v novej výške platiť až o tri mesiace neskôr. To znamená, že jeho vymeriavací základ sa zmení od 1. októbra a odvody v novej výške zaplatí začiatkom novembra.

V súčasnosti takmer 73 percent samostatne zárobkovo činných osôb platí odvody z minimálneho vymeriavacieho základu. V prípade, že im podľa príjmu za rok 2017 vyjde ich skutočný vymeriavací základ vyšší ako je minimálny vymeriavací základ, budú si musieť na odvodoch priplatiť. A naopak, ak dnes niekto platí odvody zo skutočného či z maximálneho vymeriavacieho základu, no jeho nový vymeriavací základ bude nižší, suma odvodov sa mu zníži.

Keďže v roku 2017 sa zvýšili paušálne výdavky z pôvodných 40 percent príjmu na 60 percent a zvýšila sa aj maximálna suma, ktorú si možno vo forme paušálnych výdavkov odpočítať, je možné, že mnohým živnostníkom sa zníži aj vymeriavací základ pre platenie odvodov. Ten sa totiž počíta z príjmu zníženého o výdavky.

Od 1. júla môže zároveň vzniknúť povinné dôchodkové poistenie tým živnostníkom, ktorí si doteraz odvody neplatili. V prípade, že ich hrubý príjem bez odpočítania výdavkov za rok 2017 bol vyšší ako 5 472 eur, budú musieť začať platiť odvody do Sociálnej poisťovne. A ak niekto doteraz odvody platil, no vlani zarobil menej ako 5 472 eur, povinné poistenie mu zanikne.

V júli sa menia len odvody do Sociálnej poisťovne. Preddavky na zdravotné poistenie sa platia počas celého roka v rovnakej výške. Novú výšku preddavkov oznámia zdravotné poisťovne živnostníkom na jeseň spolu s výsledkom ročného zúčtovania zdravotného poistenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #SZČO