Minimálne odvody platí menej živnostníkov

Napriek tomu, že väčšina živnostníkov stále platí najnižšie možné odvody, v porovnaní s minulosťou sa ich podiel znižuje.

20.04.2018 09:39
daňové, priznanie, dane, odvody, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kým v roku 2015 platilo odvody z minimálneho vymeriavacieho základu 74,42 percenta všetkých samostatne zárobkovo činných osôb, vlani to už bolo 71,82 percenta. Počas prvých troch mesiacov tohto roku sa ich podiel mierne zvýšil na 72,87 percenta.

„Naopak, kolíše počet tých SZČO, ktorí si platia poistné z v rozpätí od minimálneho po maximálny vymeriavací základ. Do konca marca 2018 tohto roka eviduje Sociálna poisťovňa 27,03 percenta takýchto SZČO, menej ich bolo v roku 2015 – 25,32 percenta a viac v roku 2017 – 28,01 percenta,“ informovala Sociálna poisťovňa.

Výška odvodov má pritom priamy vplyv na dávky, ktoré môžu živnostníci získať. „Čím vyšší je vymeriavací základ, z ktorého si živnostník, ale aj každý poistenec, odvádza poistné, tým vyššie dávky môže počas aktívneho života poberať a vyšší môže mať v budúcnosti aj dôchodok. Preto je dôležité platiť si poistné do Sociálnej poisťovne z reálneho vymeriavacieho základu a umelo si ho neznižovať,“ uviedla Sociálna poisťovňa.

Už od júla sa však môže počet živnostníkov, ktorí platia minimálne odvody, znovu zvýšiť. Od 1. júla totiž začnú živnostníci, ktorí si neposunuli termín na podanie daňového priznania, platiť odvody podľa ich príjmu v roku 2017. V minulom roku sa pritom zvýšili paušálne výdavky z pôvodných 40 percent príjmu na 60 percent. Vzrástla aj maximálna suma, ktorú si možno pomocou paušálnych výdavkov za rok odpočítať z 5 040 eur na 20-tisíc eur. Keďže vymeriavací základ pre platenie odvodov sa počíta až zo zisku (príjmy znížené o výdavky), môže viacerým živnostníkom vyjsť minimálny vymeriavací základ, aj keď v súčasnosti platia odvody z vyššej sumy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #SZČO