Chcete pracovať v zahraničí? Najprv si overte, kde budete poistení

Každý, kto by chcel pracovať v zahraničí, by si mal podľa Sociálnej poisťovne najprv preveriť, kde bude platiť odvody na sociálne poistenie. Od toho totiž závisí, kde bude môcť získať dávky zo sociálneho poistenia.

18.04.2018 12:20
živnostník, živnosť, zamestnanec, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Je dôležité pre ich budúce nároky na dávky, aby vedeli, ktorým zákonom v oblasti sociálneho zabezpečenia budú v zahraničí podliehať, kde sa majú hlásiť a poistiť, a teda prípadne aj žiadať o príslušné dávky (napr. nemocenské, materské, dávku v nezamestnanosti). Vo všeobecnosti totiž platí, že o priznanie dávky sa žiada tam, kde boli naposledy poistení,“ informuje Sociálna poisťovňa.

Zamestnanci ale aj živnostníci by sa o svoje práva a povinnosti mali zaujímať v konkrétnej inštitúcii sociálneho zabezpečenia v tom štáte, do ktorého odchádzajú pracovať. Jednotlivé inštitúcie, ktoré poskytujú informácie si možno vyhľadať na tejto stránke.

„Zamestnanec, respektíve samostatne zárobkovo činná osoba obvykle podlieha v oblasti sociálneho zabezpečenia právnym predpisom tej krajiny, v ktorej reálne vykonáva činnosť/pracuje (s výnimkou situácie, v ktorej si uplatní tzv. inštitút vyslania a bude mať vystavené potvrdenie PD A1 – vtedy zostáva poistencom Sociálnej poisťovne). Čiže napríklad v prípade brigády v Španielsku sa bude takýto zamestnanec či SZČO, ktorý bude pracovať v Španielsku, riadiť španielskymi právnymi predpismi a tam sa musí aj prihlásiť a platiť poistné. Zamestnancom pracujúcim výhradne na území štátu EÚ taktiež odporúčame, aby si po príchode v tamojšej inštitúcii sociálneho zabezpečenia overili, či ich zahraničný zamestnávateľ na sociálne poistenie aj skutočne prihlásil,“ radí Sociálna poisťovňa vo svojej správe.

Pri skončení práce v zahraničí je zase dobré tu požiadať o potvrdenie dôb poistenia v príslušnej inštitúcii sociálneho zabezpečenia ešte pred návratom na Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #dávky #odvody #SZČO