Na získanie dávky v nezamestnanosti nie je potrebné byť poistený nepretržite

Nárok na dávku v nezamestnanosti má človek v prípade, že v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce získal aspoň 730 dní (dva roky) poistenia v nezamestnanosti.

11.04.2018 10:04
výpoveď, dôchodca, práca, nezamestnaný Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

„To znamená, že poistenec nemusí byť zamestnaný (poistený) počas celých štyroch rokov pred zaradením do evidencie a jeho zamestnanie nemusí trvať 730 dní za sebou. Získaná doba poistenia nemusí byť súvislá, nepretržitosť poistenia sa nevyžaduje,“ informovala Sociálna poisťovňa.

Dôležitá je celková doba poistenia ktorú nezamestnaný v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie získal. To znamená, že doby poistenia sa spočítajú.

„Zároveň však platí, že súbežné platenie poistného na poistenie v nezamestnanosti z dvoch poistných vzťahov sa započíta len raz. Napríklad, ak je poistenec zamestnaný v určitom období na základe pracovného pomeru a zároveň zamestnaný aj na základe dohody o vykonaní práce alebo dohody pracovnej činnosti, obdobie, keď sa činnosti prekrývajú, sa na účely získania 730 dní poistenia v nezamestnanosti zohľadní iba raz. Súbežné platenie poistného sa zohľadní len pri výpočte dávky v nezamestnanosti,“ tvrdí Sociálna poisťovňa.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dávky #odvody #dávka v nezamestnanosti