Kto mi vypočíta odvody?

Chcem si založiť živnosť. Ako budem platiť každý mesiac odvody, keď môj príjem bude každý mesiac iný? Kto mi vypočíta, koľko mám platiť?

03.04.2018 10:24
priznanie, daňové, dane, odvody, peniaze,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výška odvodov sa nemení každý mesiac, ale raz za rok. Každý mesiac tak platíte rovnakú sumu.

Ak si v tomto roku založíte živnosť, musíte začať platiť odvody do zdravotnej poisťovne. Na začiatku budete platiť odvody z minimálneho vymeriavacieho základu. Tento rok je minimálny vymeriavací základ vo výške 456 eur a keďže na zdravotné poistenie sa platí 14 percent z vymeriavacieho základu, budete musieť do zdravotnej poisťovne každý mesiac posielať 63,84 eura. Od januára budúceho roku sa minimálny vymeriavací základ zvýši a preto budete musieť posielať viac peňazí.

Budúci rok podáte daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2018 a na jeho základe vám zdravotná poisťovňa spraví ročné zúčtovanie zdravotného poistenia. V ňom porovná váš skutočný príjem s vymeriavacím základom, z ktorého ste si platili odvody. Ak zistí, že vás skutočný vymeriavací základ bol vyšší ako vymeriavací základ, z ktorého ste si platili odvody, budete jej musieť doplatiť rozdiel. Zdravotná poisťovňa vám zároveň oznámi, v akej výške budete platiť odvody v roku 2020.

Prvý rok po založení živnosti nemusíte platiť odvody do Sociálnej poisťovne. Povinné poistenie vám môže vzniknúť až od júla budúceho roku a to v prípade, že váš príjem pred odpočítaním výdavkov v roku 2018 bude vyšší ako 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. To znamená, že odvody od júla budúceho roku začnete platiť v prípade, ak v roku 2018 v hrubom zarobíte viac ako 5 724 eur.

V prípade, že vám vznikne povinné sociálne poistenie, Sociálna poisťovňa vám to oznámi v júli budúceho roku listom. Oznámi vám, aj koľko máte platiť. Túto sumu budete platiť celý nasledujúci rok. Ak by vám však vyšiel minimálny vymeriavací základ, v januári v roku 2020 by ste museli začať platiť viac, keďže vždy v januári sa zvyšuje minimálny vymeriavací základ. Aj túto zmenu by vám Sociálna poisťovňa mala oznámiť.

V sociálnom poistení zatiaľ neexistuje ročné zúčtovanie odvodov. To znamená, že ani keď váš príjem bude vysoký, nebudete musieť Sociálnej poisťovni nič doplácať. Vláda však chce od januára budúceho roku zaviesť aj ročné zúčtovanie sociálnych odvodov podobne ako je tomu v prípade zdravotného poistenia. V takom prípade by sa zúčtovanie robilo až na základe budúcoročných príjmov a zaplatených odvodov.

Ak nechcete prvý rok zostať bez sociálneho poistenia, môžete sa naň prihlásiť dobrovoľne. Sám si pritom zvolíte vymeriavací základ, z ktorého budete platiť odvody. Musí byť v rozmedzí medzi minimálnym a maximálnym vymeriavacím základom. V prípade, že si vyberiete minimálny vymeriavací základ a uzatvoríte dobrovoľné dôchodkové a nemocenské poistenie, budete v tomto roku mesačne platiť 151,16 eura.

Odvody sa platia vždy mesiac pozadu vždy do 8. dňa nasledujúceho mesiaca. V prípade, že tento ôsmy deň pripadne na víkend alebo sviatok, termín na zaplatenie odvodov sa posúva na najbližší nasledujúci pracovný deň. Napríklad odvody za apríl 2018 je potrebné zaplatiť najneskôr v stredu 9. mája, keďže 8. mája je sviatok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #SZČO