Vďaka drahším stravným lístkom ušetria živnostníci na daniach

Už od júna by sa mali dvihnúť sumy stravného. Navrhuje to ministerstvo práce ako reakciu na rastúce ceny v reštauráciách. Základná suma stravného vzrastie zo 4,50 na 4,80 eura.

31.03.2018 06:30
jedlo, večera, obed, stolovanie, reštaurácia Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Pre zamestnancov to bude znamenať, že vzrastie minimálna hodnota stravného lístka, ktorý musia dostať od svojho zamestnávateľa. V súčasnosti je minimálny stravný lístok v hodnote 3,38 eura, od júna by to malo byť 3,60 eura. Zamestnávateľ pritom prepláca minimálne 55 percent z hodnoty stravného lístka.

Vyššie stravné lístky pomôžu aj živnostníkom. Tí si za každý odpracovaný deň budú môcť dať do nákladov stravné v hodnote 4,80 eura. Dnes to je 4,50 eura. To znamená, že za všetky pracovné dni od 1. júna do 31. decembra tohto roku si vďaka stravným lístkom budú môcť znížiť svoj základ dane o 700,80 eura. Vďaka tomu ušetria na daniach 133,15 eura. V prípade, že by sa hodnota stravného nezvyšovala, mohli by si za tieto dni odpočítať 657 eur, čo predstavuje úsporu na daniach 124,83 eura.

Živnostníci si však nemusia dávať do nákladov len stravné lístky za pracovné dní. Zákon o dani z príjmov nerozlišuje pracovné dni a víkendy, uplatnenie stravného je viazané na odpracovaný deň. Ak si chce však živnostník uplatniť stravné aj za víkendy či sviatky, mal by vedieť preukázať, že v tieto dni skutočne pracoval.

Vyššie stravné lístky nebudú mať vplyv len na nižšie dane, ale odrazia sa aj na výške odvodov. Vymeriavací základ pre platenie odvodov sa totiž počíta zo zisku.

Nárok na uplatnenie stravného do daňových výdavkov daňovníkovi nevzniká, ak má súčasne nárok na uplatnenie stravného podľa Zákonníka práce ako zamestnanec a tiež mu nevzniká vtedy, ak si uplatňuje výdavky na stravovanie v súvislosti v výkonom činnosti na inom mieste ako je táto pravidelne vykonávaná.

Živnostník má na výber, či si bude odkladať bločky z reštaurácií, alebo si kúpi stravné lístky. Kúpa stravných lístkov je pritom jednoduchšia, pretože ich môže kúpiť aj naraz na celý rok a nemusí preto účtovať každý jeden pokladničný blok za obed. Spoločnosti, ktoré vydávajú stravné lístky, si účtujú pri ich predaji poplatok vo výške okolo piatich eur.

Keďže stravné lístky slúžia na zabezpečenie stravy, nemožno si ich uplatniť spätne. Ak si napríklad v tomto roku ešte nekúpil stravné lístky a kúpil by si ich napríklad až 3. apríla, môže si ich dať do nákladov až za dni od 3. apríla.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #SZČO #stravné lístky