Zaplatiť daň na poslednú chvíľu nemusí stačiť

Posledným dňom na podanie daňového priznania za rok 2017 je utorok 3. apríla. Kto si tento termín neposunul, musí v tento deň aj zaplatiť daň.

28.03.2018 06:30
muž, práca, počítač Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri platení dane je dôležité nielen to, v ktorý deň zadáte prevodný príkaz v banke, ale predovšetkým kedy vám peniaze z účtu skutočne odídu. Každá banka má stanovené, do akého času je potrebné zadať platbu, aby z účtu odišla ešte v ten istý deň. „Za deň platby pri bezhotovostných prevodoch z účtu u poskytovateľov platobných služieb sa považuje deň, keď bola platba odpísaná z účtu daňového subjektu. Banky majú takéto termíny upravené a zvyknú informovať o tom, do akého času najneskôr je možné spraviť úhradu, aby mala potrebný dátum,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová.

Napríklad v Slovenskej sporiteľni odídu klientom z účtu peniaze v daný deň, ak úhradu cez internet banking zadajú do 21.30. Rovnako aj Tatra banka na svojej internetovej stránke informuje, že platobné príkazy je možné s aktuálnym dátumom zadávať približne do 21.30. Vo VÚB je potrebné zadať platbu do 20.00. V opačnom prípade peniaze odídu z účtu až nasledujúci deň.

V prípade, že budete platiť daň poštovým poukazom, za deň platby sa považuje deň, keď pošta prijala platbu.

„Za nezaplatenie dane v stanovenom termíne je vyrubený úrok z omeškania, ten sa však do výšky 5 eur nevyrubuje. Závisí teda od výšky dane, ktorá mala byť uhradená,“ hovorí Skokanová. Vypočítať, aký úrok z omeškania zaplatíte, ak sa s platením dane omeškáte, môžete pomocou kalkulačky na stránke Finančnej správy. Napríklad, ak by ste mali zaplatiť daň 10-tisíc eur a namiesto 3. apríla by ste ju zaplatili o deň neskôr, úrok z omeškania by dosiahol 4,10 eura a keďže je to menej ako 5 eur, nemuseli by ste ho platiť.

Kam poslať peniaze

Už niekoľko rokov má každý daňovník pridelený osobný účet daňovníka, na ktorý musí platiť všetky dane. Kto nevie číslo svojho účtu, môže si ho zistiť na stránke Finančnej správy, kde zadá svoje rodné číslo alebo DIČ. Nájdené číslo účtu si následne môže nechať poslať na svoju emailovú adresu.

K tomuto základnému číslu účtu je potrebné pridať predčíslie, ktoré označuje druh dane. Pre daň z príjmov na základe podaného daňového priznania sa používa predčíslie 500208. Z pred­číslia a základného čísla účtu je potrebné následne v IBAN validátore nechať si vygenerovať číslo účtu v tvare IBAN. A na toto číslo účtu je zaplatíte daň.

Okrem zadania správneho čísla účtu je nutné platbu aj správne označiť. Pre daň z príjmov zaplatenú na základe daňového priznania za rok 2017 sa použije variabilný symbol 1700992017.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #účty #platenie daní #dane 2017