Ako môžete dať do nákladov televízor či kosačku?

Podnikatelia si môžu odpočítať len také výdavky, ktoré súvisia s dosahovaním, zabezpečením a udržaním ich príjmov. V prípade daňovej kontroly musia preukázať, že daný výdavok naozaj súvisí s ich podnikaním.

27.03.2018 10:09
žena, peniaze, práca, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata

Problém môže nastať v prípade výdavkov, ktoré môžu mať aj charakter osobnej potreby. „Ak sa jedná o majetok, ktorý môže mať charakter osobnej potreby, potom sa do daňových výdavkov daňovníka zahrňujú výdavky na tento majetok iba v pomernej časti, a to nielen výdavky na obstaranie majetku, ale aj na jeho technické zhodnotenie, prevádzkovanie, opravy a udržiavanie,“ vraví hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová.

Podnikatelia majú pritom dve možnosti, ako určiť túto pomernú časť, ktorú si dajú do daňových nákladov. Buď určia podľa skutočného využívania danej veci, koľko percent z výdavku si môžu odpočítať, alebo využijú možnosť odrátať si paušálne 80 percent.

V prípade, že sa niekto rozhodne odpočítať si výdavok podľa skutočného využívania na podnikanie, mal by vedieť preukázať, v akom pomere danú vec využíva na podnikanie a v akom na súkromné účely. Ak napríklad kosačku používa približne rovnako na kosenie trávy okolo svojho domu ako aj vo firme, dá si do daňových nákladov polovicu ceny kosačky.

Keďže veľakrát môže byť ťažké preukázať, na koľko percent podnikateľ danú vec využíva na podnikanie a na koľko na súkromné účely, môže byť pre mnohých výhodnejšie využiť paušálny odpočet vo výške 80 percent z ceny danej veci. V takom prípade by už daňová kontrola nemala skúmať v akom pomere sa používa tento majetok na zabezpečenie zdaniteľného príjmu.

Ak však má niekto výdavok, ktorý používa len na súkromné účely, nepomôže mu ani keď si dá do nákladov paušálnych 80 percent. Takéto výdavky si totiž nemôže vôbec odpočítať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #SZČO #dane 2017