Materské budú môcť poberať súčasne obaja rodičia

Už od budúceho roku budú môcť matka aj otec poberať súčasne materské na dve rôzne deti. Táto zmena pomôže predovšetkým rodinám, v ktorých sa deti narodia krátko po sebe.

23.03.2018 09:33
materské, materská, rodičovský, príspevok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Aj v súčasnosti môže poberať materské aj matka aj otec. Mnohí rodičia túto možnosť využívajú a tak potom, ako skončí poberanie materskej matka dieťaťa, veľakrát nastúpi na materskú otec. Urobiť tak môže až do troch rokov veku dieťaťa. Problém však nastane vtedy, ak sa im v tomto období narodí ďalšie dieťa. Materskú dávku totiž môže poberať vždy len jeden z rodičov.

Ak parlament schváli novelu zákona o sociálnom poistení, ktorú navrhuje ministerstvo práce, od budúceho roku by mohli byť na materskej obaja rodičia súčasne. „Účelom tohto ustanovenia je priznať v tejto situácii súbežný nárok na materské obom rodičom. Čiže, má ísť o prípady, kedy otec po dohode s matkou prevzal do starostlivosti dieťa a matka sa súčasne stará o ich ďalšie dieťa,“ povedala Daniela Rodinová z tlačového a komunikačného odboru ministerstva práce.

Môže sa napríklad stať, že keď má dieťa dva roky, narodí sa mu súrodenec. Matka je v takom prípade na materskej dovolenke s mladším dieťaťom, no po novom bude môcť zostať otec doma so starším dieťaťom, pričom obaja budú poberať materské. „Ak sa matka stará o jedno dieťa a čerpá si materské, otec bude mať nárok uplatniť si materskú dávku na ďalšie dieťa, ktoré prevzal do starostlivosti, do dovŕšenia tretieho roku veku tohto dieťaťa. Ďalšou z podmienok na priznanie materského je, aby bol aj otec dieťaťa nemocensky poistený aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti. Otec má na čerpanie materskej nárok v období 28 týždňov od vzniku nároku na túto dávku,“ vysvetľuje Rodinová.

Okrem súbežného poberania materského, bude po novom možné, aby jeden z rodičov poberal materské a druhý rodičovský príspevok. „Otec bude môcť poberať rodičovský príspevok na jedno dieťa a matka materské na druhé,“ vraví Rodinová. Dnes ak by otec nastúpil na materskú dovolenku a matka by bola na rodičovskej dovolenke s druhým dieťaťom, nedostávala by rodičovský príspevok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #materské